(foto) Acoperiș din sticlă, amfiteatru și oasis urban. 7 lucruri pe care trebuie să le știi despre noul Hub Creativ din Chișinău

uuuuu

Arhitectorul Maxim Calujac este realizatorul celui mai revoluționar hub din Moldova care găzduiește pe cei mai creativi oameni ai țării. Acest centru oferă nu doar spațiu de creație, dar și o zonă de confort și de agrement pentru toți locuitorii și oaspeții Chișinăului.

Am discutat cu Maxim Calujac, autorul acestui proiect inovativ pentru Republica Moldova, care ne-a povestit 7 lucruri interesante despre această clădire.

#1. COR-TEN. „Acest material, de obicei, se folosește pentru crearea sculpturilor, însă în ultimii 30-40 de ani se folosește pe scară largă în arhitectură. Avantajul acestui oțel este că este un oțel inoxidabil care are o proprietate de rezistență împotriva coroziunii. Acest metal este cel mai trainic și rezistent datorită stratului de oxid, adică patina ce se formează pe suprafaţa oţelului. De aceea, întreaga clădire va fi „îmbrăcată” în COR-TEN. Toate materialele pe care le-am folosit în construcție nu sunt „decorațiuni”, ci materiale „deschise” precum beton, piatră, sticlă și COR-TEN.Mai mult, acest material nu a fost folosit niciodată în construcții, în Moldova.”

Maxim Calujac
Maxim Calujac

#2.Green roof. „Este prima clădire de acest gen din Moldova care va avea un acoperiș verde. Aici vor fi sădite plante sălbatice de câmp, cereale (floarea soarelui și roșii). Semănarea produselor agricole reprezintă o nouă tendință în arhitectura peisagistică în lume. Accesul la acoperișul verde îl vor avea atât persoanele ce lucrează în spațiile co-workingului (rezidenții), cât și cei care vizitează hub-ul, și anume urcând scările amfiteatrului. Chiar dacă multe persoane au fost împotriva acestui element al clădirii, din fericire am reușit să-i conving că acest lucru e necesar, util și plăcut.”

#3. Amfiteatru. „În structura acestei clădiri sunt incluse două amfiteatre. Unul pe partea externă a clădirii, altul în interior. Treptele amfiteatrului extern vor oferi un spațiu de interacțiune unde oamenii se vor întâlni, ca să citească o carte sau să discute cu alții, să privească o proiecție de film, spectacole, etc. Pe lângă funcțiile enunțate anterior, aceste trepte vor avea și rol de scară de incendiu, de unde oamenii vor putea fi evacuați mai rapid.”

a4
Maxim Calujac
50682913_241046546827057_3549336736913948672_n
Maxim Calujac
50645546_372787720188171_2681486582703194112_n
Maxim Calujac

#4. Tavan cheson. „Tavanul este format din planșee casetate din beton. Acestea fiind legate monolit prin grinzi puternice de centură – gândite de inginer, în așa fel ca încărcătura și greutatea plafonului să aibă rezistență înaltă. Esteticul se evidențiază datorită structurii constructive și de asemenea permite ameliorarea acustică din interiorul clădirii.”

IMG_20181028_115812 (1)
Maxim Calujac
a7
Maxim Calujac

#5. Green zone. „Va fi creat un oasis urban, unde mașinile nu vor avea acces, iar oamenii se vor putea odihni într-un spațiu confortabil. Aici va fi instalată mobilă urbană, creată special pentru acest hub. De asemenea, vor fi sădiți o mulțime de copaci, deoarece casa Cheșco era înconjurată de grădină verde. Vreau să reîntorc acea grădină pe cât e de posibil, și pot spune că sunt primul din Moldova care a demolat anexe, fără a construi ceva în locul lor. Fără acele „saraiuri”, zona va fi mai spațioasă, mai verde, iar oamenii vor admira zona vie în care se vor afla.”

Maxim Calujac

#6. Clădirea are forma neregulată. „Configurația acestei clădiri nu este una întâmplătoare, această formă a apărut din necesitate, pentru a economisi fiecare centimetru disponibil pe care l-am avut, și cel mai important am vrut să fie orientată spre monumentul de arhitectură al casei Cheșco. Din punct de vedere al planificării arhitecturale, astfel de clădiri nu se construiesc în Moldova. Toți arhitecții folosesc principii geometrice fixe, eu am încercat să ies din tipare și în același timp să mă conformez terenului alocat pentru construcție.”

50567736_1390053591203765_2157445390851375104_n
Maxim Calujac
50632921_1358787667602498_3145632673200865280_n
Maxim Calujac

#7. Acoperiș din sticlă. „În prezent, lucrez la o schiță de proiect cu privire la instalarea unui pasaj din sticlă. Conceptul are nevoie de o investiție considerabilă, de aceea, vom vedea dacă va fi realizat acest lucru.”

Biografie Maxim Calujac

Maxim Calujac are 38 de ani, a absolvit al Universitatea Tehnică din Moldova, Facultatea Urbanism și Arhitectură cu premiul UTM „Cel mai original proiect de diplomă” pentru proiectul „Art Centre în Chişinau”.

Din anul 2003 lucrează la proiecte de arhitectură și design de interior din Republica Moldova, Italia, Rusia, Ucraina, Letonia. De asemenea, crează piese de mobilier pentru proiectele de design interior, pictează tablouri, crează sculpturi şi elemente sculpturale. În 2013 a luat premiul mare la secțiunea „Residential Buildings” (case de locuit) în cadrul concursului internațional de arhitectură  „East Centric Awards within the East Centric Architecture Triennale” pentru proiectul „Dwelling at Kogălniceanu”.

Mai jos vă propunem să vedeți doar câteva lucrări ale arhitectorului moldovean Maxim Calujac.

#1. Complex rezidențial, Mogoșoaia, București, Loft Green Apartments.

1
Maxim Calujac
17
Maxim Calujac

#2 Children’s space, Chișinău

Maxim Calujac
Maxim Calujac

#3 Dwelling at Kogalniceanu, Chișinău

Maxim Calujac
Maxim Calujac
Maxim Calujac
DSC_5924
Maxim Calujac

Mai multe proiecte le puteți admira pe Instagram.

Citește de asemenea:

La Chișinău va fi deschis primul hub inovativ din țară, dedicat industriilor creative. Cum va arăta clădirea

Hubul Creativ ARTCOR este dezvoltat în cadrul unui parteneriat public privat dintre Proiectul de Competitivitate finantat de USAID și Suedia, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice și Asociația companiilor din domeniul creativ COR.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente