Evoluția startup-urilor din Moldova. Care sunt cele mai importante hub-uri și evenimente din domeniul tehnologiilor informaționale

19437344_831914826977945_5884522819892437735_n

Acum 10 ani, noțiunea de startup abia se infiltra în spațiul moldav. Tinerii au început să viseze la Sillicon Valley, New York sau Hong Kong, însă definiția de startup, deși acest domeniu a progresat suficient în Moldova, până în prezent, este percepută diferit. Prin urmare, pentru a lichida incertitudinile ce ține de startup-uri vă vom explica ce sunt acestea.

Startup-urile în Moldova cu 8 ani în urmă și în prezent

În prezent piața startup-urilor din Moldova e relativ dezvoltată comparativ cu situația de acum 8 ani, când acceleratoare nu existau, de investiții străine puțin ce se zvonea, iar evenimente care promovau inițiativele nu se organizau la un nivel avansat.

În 2010, când noțiunea de startup nu era familiară cetățenilor din Moldova, pentru a deveni propriul patron, mai întâi de toate, trebuia să-ți înființezi o companie. După care trebuia să aduni documentele necesare, iar după înregistrare, mai aveai nevoie de o sumă bunicică pentru dezvoltarea afacerii. Toate cheltuielile, evident, erau din propriul buzunar. Dacă totuși, aveai norocul să dai pentru un investitor, acesta îți cerea 51% din afacere. În prezent, schema pare destul de barbară, deoarece actualmente avem Business Angels Moldova și multe alte oportunități care vin din afara țării și sunt gata să-ți ofere un capital, în schimbul a mai puțin de 15% din afacere. De aici vine și problema în a identifica cinci startup-uri în 2010. În același moment, aici găsim explicația dezvoltării acestui domeniu și succesului atins în prezent. În 2018 avem peste 50 de startup-uri bine cunoscute.

Image may contain: 3 people, people sitting
Photo Credit: Facebook/Startup Academy

Prin urmare, ideea de a crea un incubator de afaceri, unde beneficiezi de aportul mai multor experți, care te ajută să-ţi construiești un plan de afaceri necesar, pentru a face rost de o finanțare care să-ţi transforme ideea într-o investiție profitabilă, fără să-ți riști resursele, derivă din momentul în care mai mulți tineri cu inițiativă și-au propus să se lanseze în domeniul afacerilor. Să mai facem o incursiune în 2010. Conform datelor în acel an nu a fost atestat vreun pre-accelerator sau vreo academie, ba mai mult, nu era vorba nici despre vreun Startup Weekend. Acum, însă, putem să vorbim despre mai multe evenimente care vin în sprijinul tinerilor antreprenori. Cele mai elocvente exemple ar fi Startup Academy și Founders Institute.

2011 – Primii pași în crearea unui ecosistem

În 2011, la Chișinău, a avut loc prima ediție de Startup Weekend Moldova, iar în noiembrie 2018, evenimentul ajunge la cea de-a 10-a ediție. Aceste evenimente au fost primii pași făcuți în Moldova pentru a consolida o comunitate în jurul startup-urilor, cât și a popularizării ideii de startup printre tineri. Datorită Startup Weekend Moldova au apărut pe piață startup-uri ca: Planable, Vintage sau Hai la țară.

Photo Credit: businessangels.md

De asemenea, de prin 2013, în cadrul universităților din Moldova a început să se vorbească despre conceptul de startup, totuși un hub specializat a întârziat să apară.

Primul proiect de tip hub din Moldova, a fost Generator Hub și a fost deschis în ianuarie 2015, după care a urmat DreamUps în noiembrie 2015 și IHUB Chișinău în 2016. Simțitor în acea perioadă s-au amplificat numărul de evenimente dedicate persoanelor care vor să-și înceapă propria afacere.

Image may contain: 1 person, sitting, screen, laptop and indoor
Photo Credit: Facebook/Dreaups

În 2016 a fost lansat pentru prima dată în Moldova Founder Institute, unul dintre cele mai mari acceleratoare de startup-uri din lume. Acest program a fost conceput în Sillicon Valley, pentru ca mai apoi să-și extindă rețeaua în peste 100 de orașe din 58 de țări din întreaga lume.

Programul de accelerare part-time a durat 4 luni și și-a propus să ofere participanților susținerea necesară pentru ca aceștia să-și implementeze ideile de afaceri într-o perioadă foarte scurtă.

NB! Apare Digital Park și Creative HUB în 2018/2019.

2017 – Apariția unui hub care ar ajuta la creșterea comunității de start-uperi

În 2017, pe arena startup-urilor din Moldova s-au produs mai multe modificări semnificative. A apărut Tekwill, un centru de excelență în domeniul IT și a inovațiilor tehnologice care-și propune să susțină startup-erii din Moldova și să atragă investiții aici. Timp de un an de activitate, hub-ul a găzduit și a organizat mai multe evenimente pentru tinerii interesați. Printre cele mai de amploare proiecte organizate de Tekwill se regăsesc Tekwill Academy, Ignite Chișinău, Chișinău Startup Week, Startup Weekend, Startup Academy.

Image may contain: 1 person, standing and text
Photo Credit: Facebook/Tekwill

Unele dintre cele mai active startup-uri ale anului au fost:

# XOR

# Retently

# Planable, locul în care acum e posibil să creezi și să aprobi conținutul social media, fiind platforma care permite agențiilor și social media managerilor să colaboreze cu clienții lor.

# Lobster, sistem de greutate nou și unic, conceput special pentru freediving. Lobsterul este conceput pentru a nu supraîncărca gâtul freediverului. Datorită formei și materialului special, gulerul vă permite să vă așezați mâinile împreună deasupra capului. Un sistem flexibil de greutăți suplimentare urmează mișcarea vertebrelor dorsale fără a limita mișcarea înotătorului.

Image result for lobster freediver
Photo Credit: Lobster

# Vintage, o galerie online ce permite companiilor sa arendeze lucrări de la artiștii autohtoni. Printre clienții companiei se număra MoldovaAgroindbank, Amdaris, Endava.

În același an, după vânzarea CleverTaxi către grupul Daimler AG (Mytaxi), compania Neogen, condusă de antreprenorul Călin Fusu, a investit în aplicația iTaxi. Neogen a preluat 47 la sută din acțiunile startup-ului moldovenesc.

Moldova și succesul statelor avansate

Moldova mai are mult până la succesul statelor avansate. De exemplu, în SUA la nivel legislativ a fost luată hotărârea ca tinerii care-și doresc să înființeze un startup sunt scutiți pentru perioada de început de taxele de impozitare.

În Moldova abia în 2017 a fost adoptată inițiativa legislativă a Președintelui Parlamentului privind modificările şi completările la Legea privind regimul străinilor în Republica Moldova. Startup Visa prevede acces facilitat pe piața muncii din Republica Moldova a profesioniștilor IT străini de înaltă calificare.

De asemenea, în 2017, Guvernul a adoptat legea cu privire la crearea parcului pentru tehnologia informaţiei „Moldova IT Park”. Importanța legii rezidă în specificitatea acestor parcuri, care sunt niște entități virtuale, în care companiile rezidente își desfășoară activitatea direct din oficii. Aceste parcuri întrunesc diverse condiții de găzduire a inițiativelor tech și care au o infrastructură IT bine definită. În Moldova, legea parcurilor IT, prevede condiții favorabile de impozitare, acestea fiind de doar 7%. Pentru o comparație putem spune că în țările vecine, impozitele ajung la 9% sau chiar 11%.

Related image

Noile modificări legislative vin în susținerea domeniului IT, precum și a startup-urilor în acest domeniu, în vederea creării unui cadru permisiv rapid și eficient pentru accesul în Republica Moldova a persoanelor care investesc în IT, specialiștilor de înaltă calificare în acest domeniu, precum și membrilor familiilor lor, atât din țările membre UE, precum și non-UE.

Ce nou s-a întâmplat în 2018

Ce ține de anul 2018, startup-urile din Moldova continuă să se dezvolte, iar hub-urile continuă să ofere mai mult sprijin.

Așadar, în premieră pentru Moldova, la Chișinău a avut loc Startup Weekend Women, concurs dedicat tinerelor și femeilor antreprenoare care visează să lanseze propria afacere în diferite domenii și tot în premieră în Moldova s-a organizat TechVillage. Evenimentul a avut loc grație unei conlucrări inedite dintre Tekwill și IHUB. În perioada 11-13 septembrie 2018, 40 de investitori și fondatori străini de startup-uri au venit la noi în țară pentru a stabili noi parteneriate de afaceri în domeniu și pentru a lega colaborări de lungă durată. Acest eveniment a avut drept scop atragerea atenției investitorilor și start-up-urilor din SUA, Marea Britanie, Polonia și alte țări din Europa asupra scenei antreprenoriale din Moldova, scop care într-un final a fost îndeplinit. Tot în 2018 a fost lansat „Tekwill Ambassador Program, o inițiativă prin care programele și oportunitățile de dezvoltare au venit mai aproape de toți cei interesați și le-a oferit susținerea și resursele necesare pentru atingerea performanțelor în domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (TIC). Delegații programului au participat la TechCrunch Disrupt în Londra, Berlin și San Franscisco, la Nordic Games, Seed Forum Global, DLD Berlin.

Image may contain: 10 people, people smiling
Photo Credit: Facebook/ Startup Week

De asemenea, Tekwill a lansat Startup Academy, care în prezent este cel mai ambițios proiect educațional pentru cei care vor să facă startup-uri. Startup Academy durează 3 luni și include peste 20 de mentori locali și internaționali. Programul de instruire va conține atât cursul teoretic, cât și o multitudine de exerciții și activități practice, care le vor permite participanților să aplice cunoștințele acumulate și să urmeze, pas cu pas, toate etapele de dezvoltare, lansare, promovare și comercializare a unui produs.

Totodată, una dintre fondatoarele celor mai populare startup-uri ale anului precedent a ajuns în top 100 a companiilor fondate de femei, pentru a le promova, top elaborat de revista Forbes. E vorba despre  Xenia Munteanu, cofondatoarea platformei Planable.io.

Ce este până la urmă un startup?

Potrivit lui Steve Blank, unul dintre cei mai renumiți antreprenori din America, un startup este o afacere sub forma unei companii, a unui parteneriat sau o organizație temporară care are scopul de a căuta un model de afaceri repetabil și scalabil. Aceste companii de regulă nou-create, se află în faza de dezvoltare.

Aceste companii oferă un produs sau un serviciu care în prezent nu se regăsește pe piață sau se regăsește de o calitate inferioară. Un factor determinant în ceea ce ține de startup-uri este scalabilitatea sau proprietatea care arată capacitatea unui sistem de a suporta un volum mare de încărcare fără a se defecta. Un sistem de prelucrare a datelor, de exemplu, este scalabil dacă el se comportă similar, fără defecțiuni, atunci când volumul de date pe care le prelucrează devine mai mare.

Diferența dintre un startup  și o afacere mică

Trebuie să renegăm din start ideea că un startup ar fi o afacere mică. Fondatorul are intenția să crească într-o companie mare, perturbatoare și să atragă cât mai mulți clienți de la companiile deja existente. În același context, o afacere mică reprezintă un business independent, organizat independent și care nu domină pe segmentul său de servicii.

Prin urmare, forța motrice din spatele celor două modele de afaceri este diferită: intenția fondatorului unui startup este să aducă ceva revoluționar pe piață printr-un model de afaceri scalabil, în timp ce intenția proprietarului unei întreprinderi mici este să fie propriul șef și să își asigure un loc pe piața locală.

Avantajele unui startup

# Libertatea de a alege. Creativitatea joacă un rol important atunci când e vorba despre o afacere. Prin urmare proprietarul ține sub control toate aspectele afacerii sale, începând de la locație și finalizând cu modul în care urmează să funcționeze afacerea.

# Un început cu bani puțini. Dacă nu dispuneți de un capital semnificativ, aveți oportunitatea să începeți pentru un auditoriu mai restrâns sau să optați pentru finanțări din exterior.

# Calitatea lucrului. De regulă, la baza startup-urilor stau hobby-urile. Prin urmare, puteți face ceea ce vă place fiind angajați la un job cu normă întreagă și să mai obțineți și profit.

# Solidaritatea echipei. Echipele mai mici tind să fie mai unite, deoarece fiecare membru este conștient de responsabilitățile sale și de faptul că el e unul dintre factorii cheie ai afacerii.

Articolul este un update general a ecosistemului. Dacă aveți informații actualizate, le puteți expedia la adresa [email protected]

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente