(foto) Au fost desemnați câștigătorii primei ediții a Startup-ului Weekend Women Chișinău. Cine sunt aceștia

G76Q0234

Zeci de tinere și tineri, au format 7 echipe și au generat și dezvoltat idei de afaceri împreună cu experți din diverse domenii în cadrul primei ediții Startup Weekend Women Chișinău. Cele mai interesante idei de startup-uri au fost premiate cu granturi și abonamente la Generator Hub.

Juriul a ales startup-urile care soluționează probleme și care au un public țintă, pentru care aceste idei ar fi utile.

Premiul mare, de 7000 de lei și un abonament de 3 luni la Generator Hub, a fost acordat echipei formate din doi tineri: Victoria Rotarenco și Alexei Erșov. Tânăra spune că a venit cu ideea de a crea o platformă pentru invitații online. „Totul a apărut de la dificultatea de a monitoriza publicul care urmează să vină la un eveniment, de aceea m-am gândit că ar fi  o idee bună de a crea o aplicație prin care poate fi accesat numărul invitaților, prin care ai posibilitatea de a trimite și recepționa mesaje de la invitați. Deja ne gândim să integrăm aplicaţii precum Viber, Messenger, email sau SMS. Asta ar economisi timpul organizatorului, pentru că nu va fi nevoit să sune fiecare invitat în parte.

5R9A0134

Datorită mentorilor evenimentului, am reușit să generam mai multe opțiuni de dezvoltare a ideii noastre”, povestește câștigătoarea Victoria Rotarenco. 5000 de lei și abonament de 3 luni la Generator Hub au primit membrii echipei clasată pe locul doi.  Trei tineri, Alina Stoian, Viorica Mihăluță și Constantin Hîncu, au dezvoltat o idee prin care ar ușura viața persoanelor cu diabet, atunci când își aleg o pereche de încălțăminte. Tinerii și-au propus să creeze o bază de date, unde, în urma scanării, să fie incluși parametrii tălpii. Acces la ea va avea atât pacientul, cât și întreprinderile producatoare de încălțăminte, pentru ca acestea să producă încălțăminte la comandă cât mai comodă pentru persoanele cu diabet zaharat.

5R9A9501

Câștigătorii locului 3, Ana-Maria Brînză, Tatiana Coțofan, Cristian Iaconi și Iana Cornilov, s-au ales cu un grant de 3000 de lei, datorită ideii lor de a crea cafenele literare la Bălți și Chișinău, unde toți iubitorii de lectură să aibă un loc pentru a citi și pentru a lua o gustare în același timp. Echipa s-a format timp de o zi și ideea lor a luat naștere din lipsa unor astfel de locuri pentru elevi sau studenți. „În cofetării, de regulă, este gălăgie și nu există locuri amenajate pentru lectură, ca și în bookshop-uri.  De aceea, nouă ne-a venit ideea de a crea un loc unde să poți citi și, în același timp, să poți savura o cafea. Ne bucurăm că am venit la eveniment și am reușit să facem o echipă câștigătoare”, spune Tatiana Coțofan.

5R9A9530

Totodată, a fost importantă prezentarea serviciului sau produsului, pe care vor să îl ofere viitorilor clienți. Dona Școla, co-fondator Generator Hub,: „Suntem satisfăcuți că am reușit să realizăm acest proiect și că am avut participanti cu idei inovative de startup-uri, într-adevar interesați să-și dezvolte ideile. Mulțumim mentorilor, juriului, sponsorilor dar și participanților pentru susținere și suport, ei împreună au asigurat nu doar realizarea în premieră a unui Startup Weekend dedicat femeilor la Chișinău, dar și succesul acestuia”.

Cristina Juc, membră a juriului, product manager la mReady (Bucureşti), expert PR Startup Weekend Cluj: ”M-am mirat că au fost mai puține idei ce țin de IT și au prevalat cele din domeniul social. Mi-au plăcut ideile participanților, deoarece au fost variate, inclusiv din domeniul sănătății, cum a fost, de exemplu, conceptul de încălțăminte pentru diabetici. Participanții au lucrat și au învățat foarte mult weekend-ul acesta, unde au deprins câteva noțuni din business, de strategie, de marketing. Este foarte importantă organizarea unor astfel de evenimente, pentru că astfel tinerii sunt expuși la noi tendințe, la noi moduri de a gândi și de a crea.”

G76Q0127

Mentorii care au venit în ajutorul tinerilor au adus cu ei experiența din cele mai diverse domenii. Printre ei se numără Angela Gladei, cu o experiență de 23 ani în sectorul financiar, Artur Gurău, strategist în comunicare digitală, fondatorul „Granat” și „Rockit Academy”, Olga Radu, fondatoarea „Casa Imago” și alții.

Startup Weekend Women Chișinău a fost o premieră pentru Republica Moldova, fiind prima ediție dedicată tinerelor și având ca scop motivarea lor de a-și crea propriile afaceri. Evenimentul a fost organizat de Generator Hub, cu susținerea rețelei globale Techstars.

Mai multe detalii despre eveniment puteți afla de la organizatori: 079025025, Doina Iațîșin, project manager Generator Hub.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente