Cancerului mamar este al doilea cel mai frecvent tip de cancer depistat la populația Republicii Moldova. 98% dintre cazurile de cancer la sân ar putea fi tratate dacă ar fi depistate la timp. De 12 ani, Avon Moldova susține „Campania pentru Sănătatea Sânilor”.
Primul sutien l-am cumpărat cu mama. Era din bumbac, simplu și exact ca la toate celelalte fete din clasă. Toate purtam același model de sutien din magazinul „Papalino”. Prietena mea din curte zicea că-i urât pentru că seamănă cu un maiou.
Al doilea sutien l-am cumpărat de la Piața Centrală. L-am probat în spatele tarabei, în timp ce vânzătoarea îmi ținea o bucată de perdea în față. În spate – piața în toată splendoarea ei.
Sutienul a costat 25 de lei și era „urât a boalelor”. Din sintetică care scârție, cu burete galben de parcă a șezut la cineva în pod și se încheia în față cu un detaliu din plastic, înfrumusețat cu o pietricică argintie din aceeași masă plastică. Simplu, rafinat și comod.
Atât de comod încât la 35 ℃ număram păcatele pentru care mă răsplătesc purtând acest sutien. În schimb, prietena mi-a aprobat alegerea: alb, frumos, cu pietricică.
Al treilea sutien l-am cumpărat cu sora mea. Costa 35 de lei, era roz și dintr-o stofă mai plăcută la atingere. Nu avea nicio pietricică la încheietoare. Avea magnet, un magnet care de fiecare dată când mă sprijineam de scaun sau de bară în transportul public, se descheia. În scurt timp abilitățile mele de a încheia sutienul fără ca cineva să observe au devenit chiar remarcabile. Au urmat multe alte sutiene, însă acestea trei sunt cele care mi-au marcat adolescența.
Există vreo șapte sau 21 de tipuri de sâni, cel puțin așa se vehiculează în mass media, depinde de sursă. Fiecare tip are o denumire anume, deși responsabilul de naming pare ușor deplasat. Măr, pară, harbuz, astea le-am auzit și la școală, și la țară, dar castraveți, cartofi, indicatoare, aviatori?! Serios?! De asemenea, unii susțin că forma sânilor indică un anumit tip de personalitate. O categorizare aparte o au sfârcurile. În anumite tipuri se împart și implanturile mamare.
Cum să îți menții sânii fermi, ce alimente îți pot mări sânii, ce exerciții fizice sunt recomandate pentru elasticitatea sânilor și bineînțeles doza zilnică de „care celebritate și-a pus sau nu implanturi”. Atât de multe discuții în jurul sânilor… Nici până în ziua de azi savanții britanici nu se pot determina dacă e bine sau nu să porți sutien.
Atât de multă atenție acordăm sânilor și atât de puțină propriul piept.
Recent, actrița americană Julia Louis-Dreyfus, cunoscută pentru rolurile sale în serialele televizate „Veep” și „Seinfeld”, a anunțat că a fost diagnosticată cu cancer la sân.
„O femeie din opt suferă de cancer la sân. Astăzi, sunt eu”, a postat pe Twitter actrița de 56 de ani.
Cancerul la sân nu ține cont de statutul tău social, starea civilă, succesele sau planurile de viitor.
Al doilea cel mai frecvent tip de cancer depistat la populația Republicii Moldova este cel mamar. Acest tip de cancer afectează în mare parte femeile, însă există și cazuri când și bărbații dezvoltă cancer la sân. Aproximativ 900 de cazuri noi de cancer mamar sunt depistate anual în Republica Moldova și tot din cauza cancerului mamar mor în fiecare an peste 450 de femei.
98% dintre cazurile de cancer la sân ar putea fi tratate dacă ar fi depistate la timp.
Începând cu vârsta de 45-50 de ani este recomandată efectuarea unei mamografii anual.
Pâna la 40 de ani este recomandată ecografia mamară și neapărat autoexaminarea.
Începând cu 2005 Avon Moldova susține „Campania pentru Sănătatea Sânilor”. În acești ani clienții Avon au procurat peste 40 de mii de produse cu fundița roz, contribuind astfel la strângerea de fonduri.
În acest an, Avon și-a propus să asigure efectuarea a 1000 de mamografii pentru femeile din Moldova.
Ai grijă de sânii tăi, indiferent de forma lor, „frumoși ca luna mai” sau „mirosind a fagi”, care îți provoacă dureri de spate sau care îți oferă încredere, care te încălzesc sau te dau de gol când e frig, care transpiră, se excită, se lasă, se măresc ș.a.m.d., ca să poți să-i îmbraci în ce vrei tu… sau să-i lași fără nimic.
Adresează-te medicului, fă-ți ecografie/mamografie dacă simți vreo schimbare în aspectul, forma sânilor, dacă simți durere sau prezența unui nodul, dacă, pur și simplu, intuiția îți spune că ceva nu e în regulă.
Treci un control chiar dacă nu ai niciun simptom și ești sigură că totul e bine.
Studiază-i, palpează-i, privește-i în oglindă în fiecare dimineață/seară exact așa cum mulți ani în urmă te uitai în fiecare zi dacă au mai crescut sau nu.
Acest articol a fost scris în cadrul Campaniei pentru Sănătatea Sânilor, susținută de Avon.