La mai puțin de o săptămână de la lansare, inspectorii ANTA au depistat mai multe nereguli la mașinile Yandex.Taxi

20264578_10213350640625738_7251607633957548851_n

La scurt timp de la lansarea noului serviciu de taxi, Sergiu Bucătaru, viceministrul Transporturilor și Infrastucturii Drumurilor, a publicat o reacție prin care a anunțat mai multe nereguli depistate de inspectorii ANTA la verificarea mașinilor Yandex.Taxi.

„Normele de bază ale activității de transport rutier în regim de taxi, în mare parte sunt reglementate de Codul Transporturilor Rutiere, care indică că transporturile rutiere de persoane sau bunuri în regim de taxi sunt executate contra cost, de regulă, în interiorul unei localităţi, numai de către operatori de transport rutier care deţin licenţă de transport rutier”, spune viceministrul într-o postare publică.

Prin urmare, acesta explică că în conformitate cu prevederile art. 81 din Cod, la efectuarea transportului rutier în regim de taxi se admit autoturismele care îndeplinesc următoarele condiţii:

a) sunt dotate cu aparate de taxat în stare de funcționare legalizate, verificate metrologic şi înregistrate la organul fiscal teritorial;
b) sunt dotate cu lampă de taxi în stare funcţională, conform prevederilor Regulamentului transporturilor rutiere de persoane şi bagaje;
c) dispun de însemnele, înscrisurile, elementele de culoare ale caroseriei şi dotările specificate în Regulamentul transporturilor rutiere de persoane şi bagaje.

Un alt aspect important, care este reglementat de Art. 83 al Codului, mai explică viceministrul, indică că la efectuarea transportului rutier de persoane în regim de taxi, operatorul de transport rutier are obligația să deţină la bordul vehiculului rutier, pe toată durata transportului:
a) copia conformă a licenţei de transport rutier, în original;
b) certificatul de competenţă profesională al conducătorului auto, valabil;
c) foaia de parcurs, de modelul prevăzut în Regulamentul transporturilor rutiere de persoane şi bagaje.

20106355_10213350641225753_5666847114528647833_n

„Prin urmare, raportând prevederile legale enunțate la autovehiculele serviciului „Yandex.Taxi”, vreau să comunic că din cele trei autovehicule, care au fost staționate în apropierea Aeroportului Internațional Chișinău, de către inspectorii ANTA pentru verificări, s-a constatat că nici una din prevederile Codului Transporturilor Rutiere nu este respectată de către acești transportatori, fapt ce-mi creează anumite dubii privind legalitatea serviciilor prestate, precum și cu privire la aptitudinile conducătorilor auto, care se află la volanul acestor unități de transport”, declară Sergiu Bucătaru.

Serviciul Yandex.Taxi a anunțat ieri că se lansează la Chișinău și că locuitorii orașului pot comanda un taxi prin aplicația mobilă sau pe site.

Administratorii afacerii ne asigură că valoarea minimă a unei călătorii nu va depăși 15 lei. Acesta include preluarea și 5 km de drum. În continuare, pentru fiecare kilometru, călătorul va mai achita câte 5 lei. Cu 15 lei, pasagerii vor ajunge de la centrul comercial Sun City până la Moldexpo, iar cursa de la restaurantul McDonalds (Botanica) până la aeroport va costa aproximativ 45 lei. La părăsirea limitelor oraşului fiecare kilometru de traseu va costa nu mai mult de 10 lei.

Potrivit companiei, mașinile disponibile în primele zile de la lansarea sunt Chrysler 300c, Porsche Cayenne, Skoda Superb, Mercedes E-Class şi S-Class. Aplicaţia gratuită Yandex.Taxi este disponibilă pentru sistemele de operare iOS şi Android, iar tariful unei curse se poate calcula pe site.

Bloggerul Igor Roșca a realizat o hartă cu prețurile noului serviciu lansat la Chișinău – Yandex.Taxi, spre fiecare sector din centrul Chișinăului, dacă te pornești din Centru. Aici o puteți vedea.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente