(video) Care sunt cele mai mari comunități din Chișinău ale tinerilor vorbitori de rusă

collage

Potrivit rezultatelor Recensământului Populației și al Locuințelor din 2014, 13,5 % din populația țării este vorbitoare de limbă rusă. Pentru că #diez este un portal media pentru tineri și are drept scop includerea acestei categorii de vârstă în cât mai multe activități educaționale și de divertisment, ne-am propus să aflăm care sunt cele mai interesante comunități ale tinerilor vorbitori de limbă rusă. Am elaborat câte o scurtă prezentare a cinci comunități care au reușit să strângă în jurul lor sute de persoane, care își petrec timpul într-un mod util și distractiv în același timp.

#Astroclub

Astroclub este un grup ce reunește pasionații de astronomie. Grupul a luat naștere atunci când mai mulți membri au hotărât să facă schimb de experiență, să discute noutățile din lumea astronomiei, dar și tot ce are legătură cu știința. Aici poți găsi ajutor în cazul în care vrei să studiezi astronomia sau să cunoști acest domeniu mai îndeaproape. Tot aici poți citi știri interesante, poți admira fotografii realizate de membri, dar și participa la diverse evenimente gratuite.

Administratorii organizează periodic lecții de astronomie pentru toată lumea, care sunt absolut gratuite. Cursul este ținut de un profesor și este prezentat într-o manieră simplă, astfel încât toată lumea să găsească răspuns la întrebări. Periodic sunt organizate și observări astronomice pentru toți doritorii. Membrii își scot telescoapele în oraș și le oferă trecătorilor ocazia de a admira corpurile cerești. Grupul numără vreo 20 de membri activi, iar în total sunt înscrise aproximativ 800 de persoane.

#IQuiz

IQuiz este un joc intelectual de societate care a devenit popular în țara noastră acum mulți ani. Evenimentele IQuiz sunt organizate de Asociația de jocuri intelectuale din Republica Moldova, iar scopul lor este de a aduna în același loc persoane vorbitoare de limbă rusă, care sunt pasionate de jocurile de societate. Inițial evenimentele nu aveau un caracter periodic și erau organizate chiar de jucători. La un moment dat însă, o parte din ei a hotărât să devină organizatori și să își investească timpul în acest joc intelectual.

Grupul de inițiativă a lansat la început mai multe quest-uri prin oraș cu automobilele, iar acum cinci ani au decis să popularizeze și jocul IQuiz. IQuiz este o activitate stimulantă, de echipă, care are la bază un set de întrebări la care trebuie să răspunzi într-un anumit interval de timp. Jocul este organizat în limba rusă, iar persoanele care cunosc această limbă sunt așteptate în fiecare miercuri pentru a se relaxa și pentru a petrece timpul într-un mod deosebit.

La fiecare eveniment participă aproximativ 30 de echipe formate din șase persoane, astfel încât jocul reunește săptămânal sute de persoane. Mai mult decât atât, evenimentele sunt organizate de ceva timp și la Comrat și Tiraspol, iar în curând vor fi organizate și la Bălți. Până acum au avut loc 22 de sezoane la care au jucat participanți fideli, dar și jucători noi, iar fiecare sezon s-a încheiat cu premii și trofee.

#Intigra

Intigra este un club de jocuri intelectuale care s-a născut la Chișinău încă în anii 1990, iar entuziaștii își petrec timpul aici în fiecare duminică. În proiect sunt implicate aproximativ 10 echipe, ce concurează între ele. Multe dintre echipe sunt stabile, însă periodic vin și jucători noi care se integrează în grupurile deja existente sau își formează propria echipă. Jocul constă dintr-o serie de întrebări, iar cei care răspund la cele mai multe dintre acestea sunt învingători. Pachetele de întrebări sunt elaborate la nivel internațional, iar Intigra primește câte un pachet de întrebări săptămânal de la turneele organizate în alte orașe din lume. Deși jocul este organizat doar de cinci persoane, acesta are o periodicitate stabilă și a reușit deja să îi atragă pe jucători. Cei mai buni dintre aceștia participă la turnee internaționale și reușesc să se afirme în fața concurenților. Clubul are și un grup pe Facebook care numără peste 200 de persoane, unde membrii planifică jocurile, dar și alte detalii legate de activitatea clubului.

#Mad Marketers

Mad Marketers este o comunitate ce întrunește mai mulți marketeri din Moldova, care fac schimb de experiență de succes și insucces, distribuie știri din lumea marketingului, caută și oferă răspunsuri la întrebările din domeniu și pur și simplu își prezintă lucrările proprii. Anton Pahotin, administrator al grupului, ne-a spus că ideea de a deschide un astfel de grup i-a venit după ce a realizat că nu există o comunitate de marketeri în mediul online, așa că a creat-o el. Grupul este organizat de mai multe persoane și are drept scop crearea unei platforme de comunicare pentru marketeri, dar și dezvoltarea domeniului pe piața din Republica Moldova. În Mad Marketers sunt înscrise peste 900 de persoane, iar membru al grupului poate deveni oricine. Pe lângă discuțiile online, administratorii grupului au organizat și un offline la care au participat 45 de persoane. Pentru că evenimentul a fost de succes, sunt planificate încă două offline-uri pentru această vară. În septembrie însă, grupul își propune să organizeze și o conferință la care să invite speakeri internaționali.

#Sporter.md

Sporter este o organizație obștească, scopul căreia este de a promova modul sănătos de viață și dezvoltarea sportului de amatori în Republica Moldova. Proiectul s-a născut acum patru ani, iar totul a pornit de la un site de socializare sportiv, care mediatiza știri sportive internaționale și locale. După o anumită perioadă de timp, echipa Sporter a început să organizeze și evenimente sportive. Dacă primele evenimente au avut un număr modest de participanți, acum Sporter a devenit o comunitate mare de oameni pasionați de sport și care duc un mod de viață sănătos. Site-ul Sporter prezintă informații atât în limba rusă, cât și în limba română, iar la competițiile sportive organizate de către echipa clubului, participă preponderent vorbitori de limbă rusă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente