Premieră pentru învățământul profesional: absolvenții au susținut examenul de calificare direct la agentul economic

1_39

13 elevi la meseria „Tencuitor”, absolvenți ai Școlii Profesionale nr. 7 din Chișinău, au susținut vineri, 16 iunie, proba practică a examenului de calificare în incinta unui bloc imobiliar ce aparține unei companii de construcții. Acest model de parteneriat dintre școala profesională și agentul economic reprezintă o noutate pentru învățământul profesional și se află la etapa de experimentare.

Absolvenții spun că nu au avut emoții la susținerea examenului în fața agentului economic, dimpotrivă, i-a motivat să depună eforturi pentru a demonstra că sunt cei mai buni.

„În felul acesta avem posibilitatea să ne manifestăm în fața angajatorului, obținând șanse reale de angajare. Consider că este o practică binevenită. Meseria de tencuitor este una utilă și bine plătită, de aceea sper să mă angajez cât mai curând”, spune Mihai Vulpe, unul dintre absolvenți. 

Pe viitor, practica de organizare a examenului de calificare la companie urmează să fie extinsă pentru toate meseriile predate la învățământul profesional, iar parteneriatele dintre comitetele sectoriale de profil, instituția de învățământ și agentul economic vor fi dezvoltate.

Ministerul Educației a aprobat în 2015 „Ordinul cu privire la experimentarea evaluării și calificării absolvenților școlilor profesionale”. Potrivit acestuia, proba teoretică are loc în formă scrisă, iar cea practică direct la agentul economic. De asemenea, în Comisia de evaluare și calificare, pe lângă membrii instituției de învățământ, participă reprezentanții agentului economic și monitori de calitate din exterior.

Noua metodologie corespunde prevederilor Strategiei de dezvoltare a învățământului profesional tehnic pentru anii 2013-2020 și urmărește apropierea sistemului educațional de necesitățile pieței muncii și sporirea șanselor de angajare a absolvenților.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente