Așa cum sugerează și numele, Ljubljana este probabil cel mai iubit oraș din lume. O plimbare de-a lungul Ljubljanicăi, râul ce străbate exact centrul orașului, te face să înțelegi că nu vei avea nevoie de transport public dacă vrei să savurezi toată liniștea și culoarea capitalei. Slovenia devine și mai minunată pe măsură ce începi să-i cunoști regiunile. În vestul țării, la granița cu Italia, se află sufletul pereche al Goriziei italiene. Nova Gorica adăpostește prima academie independentă de artă din afara capitalei, pe care grupul nostru a reușit să o viziteze. Dacă anterior v-am povestit cum pot fi transformate vechile cazarme militare în huburi creative și cum proiectele culturale funcționează în baza finanțării obținute din partea programului „Europa Creativă”, acum vă povestim despre cum se manifestă educația culturală în Slovenia, la un nivel mai puțin formal.
O vizită la unica Academie de artă ce activează pe principiul unui ONG
Nova Gorica este un loc de poveste aflat la jumătate de oră distanță de Veneția italiană. În Valea Vipavei și-a făcut loc din 1995 Universitatea din Nova Gorica. Din 2009, universitatea are și o școală de arte, care făcea parte anterior din cadrul Universității din Ljubljana. În 2016, școala de arte a devenit Academie de Arte acreditată complet.
Universitatea este fondată de patru instituții publice, două municipalități și două centre de cercetare, dar este total independentă față de Guvern, chiar dacă acest lucru înseamnă că bugetul universității este de 14 ori mai mic decât cel al instituțiilor academice de stat. Universitatea activează pe principiul unui ONG, în baza proiectele europene câștigate, dar și a taxelor obținute de la studenți, care nu sunt deloc mari. Spre exemplu, programul de masterat al Academiei de Arte costă 1 000 de euro anual. Programul de masterat, apropo, este unul internațional, cu predare în limba engleză, iar unele cursuri sunt disponibile și online, întrucât universitatea încearcă să combine sistemul mixt de studii (frecvența la zi + învățarea la distanță).
Profesorul Peter Purg ne-a povestit despre câteva proiecte pe care le desfășoară Academia cu suportul finanțării oferite de Uniunea Europeană. Printre acestea se numără școli internaționale de vară, ateliere pe diferite tematici sau programe de schimb Erasmus. Unul din proiectele dezvoltate s-a referit, spre exemplu, la susținerea artei participative în comunitățile rurale: „Orașele mari, capitalele culturale au înțeles ce și cum trebuie să facă, iar în contextul în care însăși Academia noastră s-a mutat din Ljubljana într-o regiune rurală, am decis să promovăm cultura în acest spații”, spune Peter. În cadrul unui alt proiect, studenți de la diferite specialități precum design, arhitectură, film, au mers în Veneția pentru două săptămâni cu scopul de a produce un film documentar, întrucât colaborarea interdisciplinară este unul din scopurile de bază ale Academiei.
La momentul actual, Universitatea din Nova Gorica are 800 de studenți, 70 dintre care studiază la Academia de Arte. Mulți dintre aceștia sunt studenți internaționali care vin de pe diferite continente. „Nu este scopul nostru să fim numeroși. Rămânem mici, dar facem studii de calitate”, mai spune Peter.
Academia dispune de un program de licență, „Artă digitală și practici”, care cuprinde patru module de bază: animație, film, fotografie și new media, program cu o durată de trei ani. De asemenea, Academia oferă și un program de masterat despre care am menționat mai sus. „Arta media și practici” cuprinde cele patru module ale programului de licență plus artă contemporană și spații scenografice.
O galerie foto din Nova Gorica și împrejurimi:
Un festival de 19 zile pentru copii, cu 200 de evenimente și 7 000 de participanți
În 2009, în Ljubljana se lansa Festivalul de educație artistică și culturală pentru copii la inițiativa muncipalității. Acesta a început și s-a dezvoltat sub formă de colaborare între mai multe organizații din Ljubljana. De la câteva zeci de participanți în primul an, în 2017 festivalul a avut 19 zile în care s-au desfășurat în jur de 200 de evenimente și la care au venit circa 7 000 de participanți – copii între șase luni și 13 ani.
Spectacole muzicale, de teatru și dans, vizite la muzee și galerii, activități în școli și biblioteci – cam asta se întâmplă în aproape trei săptămâni de festival. Tadeja Pungerčar, coordonatoare de programe, ne-a povestit că anual, subiectul central al festivalului este o temă actuală. „Am avut activități literare în anul în care Ljubljana a fost capitala cărților, activități ecologice când orașul a fost capitala verde, sau activități dedicate unor personalități remarcante. Am atins de asemenea și probeleme mondiale, precum migrația.”
„Vizibilitatea festivalului a crescut în timp”, ne-a mai spus Tadeja. „Noi mereu facem ceva înainte și după. După, vine de obicei, partea de reflecție, pe care o considerăm foarte importantă. Aceasta se materializează în discuții și ateliere după festival. Copiii obișnuiesc să mai pună întrebări, își exprimă gândurile și sentimentele în discuțiile cu anumiți specialiști. Este momentul în care copiii își descoperă creativitatea.”
Festivalul plănuiește să se extindă prin calitatea produselor oferite: „Vrem să implicăm copiii mai mult, ca aceștia să lucreze împreună cu artiștii. Vrem să colaborăm cu mai multe școli. Încurajăm copiii să scrie și propriile lor critici”, mai spune Tadeja.
Photo Credit: Facebook/BOBRI
***
23 de reprezentanți ai sectorului cultural din Armenia, Georgia, Moldova și Ucraina au petrecut cinci zile în Slovenia, unde au avut parte de vizite la 21 de spații creative și culturale, cunoscând peste 60 de organizații culturale slovene. Pe lângă Ljubljana, oaspeții au vizitat orașul Maribor în Est, dar și Vipava, Nova Gorica, Šempas și Osek în Vest. Vizita a fost găzduită și planificată de echipa Motovila, Centru de promovare și colaborare în sectorul cultural și creativ din Slovenia. Mai multe detalii despre vizita propriu zisă, dar și participanți, puteți afla AICI.
Articolul a fost produs în cooperare cu Programul de Cultură și Creativitate al UE-Parteneriatul Estic 2015 – 2018 – culturepartnership.eu.