(foto, video) Creativitatea în orașele slovene (II). Animateka și MoMoWo – proiecte culturale finanțate de programul „Europa Creativă”

final

În urma dosarelor depuse anul acesta pentru finanțare din partea programului Uniunii Europene – Europa Creativă, Slovenia s-a ales cu șapte proiecte culturale ce urmează a fi susținute financiar. În total, contribuția se rezumă la 1,2 milioane de euro, acest rezultat fiind un succes pentru managerii culturali sloveni, întrucât aceștia au depus spre finanțare 20 de proiecte în 2017. De la aderarea la UE, în 2004, zeci de organizații culturale slovene au beneficiat de ajutorul Uniunii Europene prin intermediul acestui program, la care și Moldova este parte începând cu 2014. În cadrul vizitei de studiu în Slovenia, alături de manageri culturali din țările Parteneriatului Estic, am cunoscut mai multe proiecte culturale ce au reușit să se dezvolte și cu ajutorul primit din partea programului „Europa Creativă”.

Animateka – sute de filme de animație din zeci de țări din întreaga lume

În 2004, Igor Prassel punea bazele unui festival de film de animație. De la 20 de filme pe care le proiecta în primii ani de la fondare, festivalul a crescut la 400 de pelicule din 35 de țări, proiectate la o singură ediție. Acum, festivalul se desfășoară timp de o săptămână, dar continuă să se extindă. Astfel, înainte de acesta au loc anumite expoziții tematice, iar ulterior, evenimente specifice sunt organizate pe durata unui an întreg până la următoarea ediție.

Animateka aduce în lumina reflectoarelor un procentaj mare de filme ce-și au originea în țări cu o capacitate mică de a scoate producții audiovizuale, inclusiv în țările Europei de Est. Astfel, Animateka devine o platformă importantă pentru a face cunoscute filmele de animație contemporane din diverse regiuni, întrucât festivalul a câștigat o importantă recunoaștere internațională.

 

Stitle794911847anja Čakarun se ocupă de promovarea festivalului și relațiile cu publicul. Ea ne-a povestit că un important suport financiar a venit pe parcursul anilor din partea Programului Europa Creativă. Astfel, festivalul a primit între 15 și 33 de mii de euro în fiecare din cei opt ani în care a reușit să câștige finanțare din partea Uniunii Europene. „Suportul european este foarte important pentru noi, însă avem suport și din partea Ministerului Culturii, al municipalității, dar și de la câțiva parteneri privați”, spune Sanja. Pe lângă asta, intrarea la evenimente se face în baza unui bilet ce nu costă de obicei mai mult de 5 euro, studenții și copiii primind anumite discounturi.

 


O galerie diversă de la evenimentele festivalului. Photo Credit: animateka.si

„La Animateka avem diferiți autori: directori de festivale, animatori, artiști de benzi desenate, studenți, autori cu premii la OSCAR sau nume mari din lumea animației. Unele proiecte s-au născut la Animateka pentru că autorii s-au cunoscut aici și au dezvoltat ulterior colaborări”, povestește Sanja. „Mulți oameni mai cred că filmele animate sunt pentru copii, noi însă încercăm să spunem că nu e așa, filmele animate nu au limite, deci sunt pentru toți”, mai spune tânăra, care e convinsă că dacă cu 10 ani în urmă oamenii nici nu știau despre conceptul de a fi realizator de filme animate, audiența începe să cunoască din ce în ce mai bine acest tip de artă.

De la teme psihologice, la probleme ecologice sau drepturile comunității LGBT, fiecare ediție de Animateka aduce în vizor o tematică ce invită la meditații, discuții și dezbateri.

 

MOMOWO – itinerarul „caracterelor ascunse” din domeniile predominant masculine

Ljubljana abundă în culoare pe fațadele sau interioarele atât ale clădirilor vechi restaurate, cât și ale celor contemporane. Clădirea fostei bănci corporative, spre exemplu, este apreciată pentru decorațiile exterioare și interioare originale. Toate cele patru etaje sunt însoțite de bovindouri pictate în culorile drapelului Sloveniei, accentuate de un auriu deschis. Holul central este și mai bogat în diversitatea designului și reprezintă picturi ale unor femei care sunt îmbrăcate în costume tradiționale ale regiunii slovene Gorenjska. Puțini știu că designul aparține în totalitate Helenei Vurnik, o artistă care a trăit în perioada 1882 – 1962 și care a activat pe teritoriul Austriei și Sloveniei de astăzi. S-a remarcat prin numeroase opere pictate pe diverse obiecte arhitecturale. Helena face parte din cele 100 de femei protagoniste ale proiectului Women’s Creativity since the Modern Movement, iar clădirea exemplificată mai sus este doar una din zecile de obiective remarcate în diverse itinerare create prin șase capitale europene, ce dezvăluie contribuția mai multor femei arhitecte, inginere, designerițe etc.

Photo Credit: www.visitljubljana.com

Lansat în 2014, Women’s Creativity since the Modern Movement este un proiect-manifest, ce are scopul de a promova femeile în muncile considerate preponderent masculine, așa cum sunt designul, arhitectura, ingineria, planificarea urbană și altele ce sunt relaționate de acestea. Astfel, femei din Italia, Portugalia, Spania, Franța, Olanda și Slovenia colaborează în diverse activități pentru a schimba această convingere și a face cunoscute nume de femei ce au avut și au un rol important în astfel de domenii.

title57702714

Barbara Vodopivec, asistentă de program în Slovenia, a povestit pentru #diez că una din etapele importante ale proiectului este formarea unei baze de date cu femei total necunoscute, dar care au contribuit la obținerea unor rezultate notabile: „Facem profilurile acestor femei și le publicăm online într-o ordine cronologică. Pentru fiecare an avem o femeie. 100 de femei pe o axă de 100 de ani”. Prezentarea este făcută și sub forma unui itinerar de călătorie, în fiecare din capitatele țărilor participante, descoperind diverse obiective prin prisma femeilor care au contribuit la construirea, amplasarea sau proiectarea acestora.

 

Proiectul este finanțat de programul Europa Creativă și are un termen de desfășurare de patru ani. În 2014, acesta a primit o finanțare în valoare de aproape 1,2 milioane de euro, circa 50 % din investiția totală. Pe lângă publicații, inițiatorii au organizat expoziții, conferințe, prelegeri, ateliere.

„Se dezvoltă deja ca o mișcare”, spune Barbara. „Ne bucură faptul că domeniile despre care vorbim devin tot mai populare printre femei, mai ales în ceea ce privește studiile. Problema rămâne faptul că femeile obțin mai greu proiecte mai mari și nu găsim explicația pentru asta. Probabil că investitorii au în continuare mai multă încredere în bărbați.”

Itinerarul poate fi accesat AICI, iar poveștile celor 100 de femei le puteți citi în ghidul publicat pe site-ul oficial.

***

Articolul a fost produs în cooperare cu Programul de Cultură și Creativitate al UE-Parteneriatul Estic 2015 – 2018 – culturepartnership.eu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente