Anton Perkin este directorul unei companii IT, îi place sportul și călătoriile, iar de curând s-a întors dintr-o expediție din Nepal, în care a făcut trekking spre Everest, cel mai înalt punct de pe Pământ. Împreună cu alți entuziaști a urcat pe munte pentru priveliști și impresii de neuitat.
Au ales ca destinație munții Himalaya pentru frumusețea zonei, căci, potrivit lui Anton, cuvintele sunt de prisos în această situație. „Este suficient să te uiți la câteva fotografii sau clipuri video pentru a începe să te gândești doar la această aventură. În plus, în lume sunt doar 14 munți cu înălțimea de peste 8.000 de metri, iar patru dintre ei au fost pe traseul nostru”, ne explică Anton.
Cea mai memorabilă parte a expediției pentru Anton a fost să vadă pentru prima dată muntele Everest. „Ulterior descoperi și alți munți, dar în mod constant te întorci la Everest, cauți cele mai bune platforme de vizionare…”
Totuși, călătoria a avut și doza sa de peripeții. Astfel, cea mai neplăcută parte a expediției a fost trecerea Cho La pe timp de zăpadă și cu vizibilitate redusă. „Am început trecerea la ora 6 dimineața și ea a durat aproape opt ore. A fost o trecere periculoasă, cu pietre și stânci alunecoase, dar noi am reușit”, spune cu mândrie tânărul.
Cel mai înalt punct cucerit în decursul călătoriei a fost Kala Patar (5.645 de metri). „Ajungând în vârf începi să te uiți împrejur (după ce îți tragi sufletul) și în interior simți o imensă bucurie. Este un sentiment minunat, pentru fiecare diferit”, a mărturisit Anton.
Experiența l-a învățat că munții sunt frumoși, securitatea este importantă, iar pregătirea este vitală. Astfel, Anton a povestit că pentru a porni într-o astfel de expediție este importantă o bună pregătire fizică și o pregătire medicamentoasă. Cu câteva săptămâni înainte de călătorie s-a ocupat activ cu sportul, în special cu alergatul și înotul. De asemenea, a luat preparate medicamentoase pentru a-și întări și a-și pregăti corpul.
O altă componentă importantă este echipamentul ales corect. El explică faptul că pentru fiecare expediție și pentru fiecare sezon sunt cerințele sale, de aceea este important să vă informați corect și să luați cu voi tot ce este necesar. O eroare în alegerea sau procurarea echipamentului poate avea consecințe incomode, de multe ori critice.
Pentru următoarele expediții Anton și-a făcut câteva planuri, dar pe moment își dorește să se odihnească în civilizație. Celor care își doresc o astfel de aventură, Anton le recomandă să urmărească anunțurile companiilor organizatoare și să le aleagă pe cele care le par interesante. El mai spune că este bine de început cu o expediție simplă, pentru a înțelege dacă li se potrivește viața de tabără, iar apoi să-și pună alte obiective și ținte de atins. Tânărul mai spune că, să mergi în astfel de drumeții este mai simplu decât pare. Acest lucru necesită disponibilitatea și capacitatea financiară.