Vadim Țurcanu este un moldovean care a plecat la Londra cu doar 200 de lire sterline în buzunar, iar între timp a ajuns să cunoască succesul. Vadim este sportiv de performanță și are centura neagră în judo, iar mai nou, vrea să încerce și profesia de jurnalist și să îl intervieveze pe Oleg Crețul.

La 21 de ani, Oleg Creţul devenea vicecampion european la judo. Mulţi au văzut în Oleg primul sportiv care va aduce Moldovei aurul olimpic. La doar un an după performanţa de la europene, Oleg a fost victima unui accident rutier foarte grav, în urma căruia soţia lui a murit, iar sportivul şi-a pierdut vederea. La 35 de ani, Oleg Crețul era de patru ori campion mondial la judo și singurul moldovean care a luat aurul la Jocurile Paralolimpice Mondiale.

Vadim Țurcanu își dorea să realizeze un interviu cu judocanul, doar că era în pană de idei, așa că a decis să facă un experiment și să fie orb pentru 48 de ore, pentru a simți pe propria piele cum este să nu vezi ce se întâmplă în jurul tău, dar și pentru a-i motiva pe ceilalți să mediteze asupra acestui subiect.

Vadim a decis să facă aceleași activități zilnice, doar că de această dată legat la ochi. „Inițial m-am simțit inconfortabil. Să te trezești și să nu știi dacă e noapte sau zi și să nu ai posibilitatea să verifici cât e ora fără a întreba pe cineva. Chiar și propria ta casă pe care o cunoști bine, trebuie să o cauți. În baie nu eram capabil să îmi găsesc periuța și pasta de dinți, dar nici să fac duș fără ajutor”.

Vadim are și un blog unde puteți găsi mai multe informații despre modul său de viață, cărțile pe care le citește și ce îl inspiră.