Ați văzut vreun capac de canalizare lipsă în Chișinău? Cum puteți semnaliza autoritățile responsabile

capac
Foto: Curaj.tv

În municipiul Chişinău se atestă o situaţie alarmantă în legătură cu furtul capacelor de fontă de la gurile de canalizare, care a devenit pentru răufăcători o afacere profitabilă. În acest context, SA „Apă-Canal Chişinău” menţionează că gurile de canal nesecurizate pun în pericol viaţa persoanelor, dar şi integritatea reţelelor de apă şi de canalizare.

Furnizorul de apă de comun acord cu organele de drept întreprind un şir de măsuri de anticiparea a acestor acţiuni, dar este necesară şi implicarea cetăţenilor. Este îmbucurător faptul că, locuitorii capitalei conlucrează cu furnizorul de apă şi anunţă imediat adresele unde lipsesc capacele, sau a încercările de a le sustrage.

„Astfel, începând cu anul curent, mai mulţi locuitori ai municipiului Chişinău au semnalat astfel de cazuri. După ce primesc apelul, specialiştii de la ACC inspectează adresa indicată şi aplică măsurile necesare întru asigurarea securităţii, atât a pietonilor, cât şi a circulaţiei transportului. Totodată angajaţii întreprinderii noastre în perioada efectuării activităţii sale în teritoriu, la depistarea lipsei capacelor în mod de urgenţă le semnalează pe acestea, le acoperă temporar cu capace din beton, ulterior montează trape noi” spun responsabilii de la Apă-Canal Chișinău.

De menţionat că, în perioada anilor 1999-2016 au fost sustrase peste patru mii de capace, iar prejudiciul cauzat întreprinderii e de aproape cinci milioane de lei. Pentru achiziţionarea unei trape din fontă se cheltuie în jur 1300 de lei.

Acoperirea căminelor de vizitare cu capace din beton armat rămâne a fi o metodă frecvent utilizată, fiind mai ieftină, deşi, potrivit furnizorului, nu este atât de eficientă. Aceasta nu poate fi utilizată pentru partea carosabilă a străzii.

În municipiul Chişinău sunt amplasate circa 100 de mii de căminuri, care sunt acoperite cu trape din fontă sau capace din beton armat. Doar 20 de mii sunt în gestiunea furnizorului de apă, restul sunt la balanţa S.A. „Termoelectrica”, S.A. „Moldova-Gaz”, S.A. Moldtelecom” şi S.A. „Exdrupo”.

Locuitorii pot semnala lipsa trapelor sau tentativele de sustragere a acestora la numărul de telefon: 022-25-66-66, 022-85-77-77 sau la adresa de e-mail a întreprinderii: [email protected].

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente