(foto) Cum să descoperi calitățile unui vin bun dintr-un terroir unic

AFP_1459

Te-ai gândit vreodată că un pahar de vin concentrează de fapt eforturi, emoții și un gust absolut incomparabil? Fiecare vin este deosebit în felul său, aspect ce este determinat în mare parte de trăsăturile distincte ale unei anumite zone vinicole. Pasionații de vin, dar și simplii consumatori au avut ocazia de a descoperi „Terroirul din pahar” în cadrul unui nou eveniment dedicat creșterii culturii de consum al vinului – eveniment marca „Wine Friendly”.

Ediția din această iarnă este una deosebită și specială, deoarece pune accent pe vinurile cu Indicație Geografică Protejată (IGP): „Deși în Republica Moldova au început să fie produse cam târziu vinurile cu Indicație Geografică Protejată, oricum acest lucru este îmbucurător și oferă vinurilor o valoare adăugată, fapt ce permite să diversificăm piețele de desfacere, dar și îi determină pe producători să fie mai organizați”, a menționat somelierul Adrian Digolean, expert Marketing în cadrul ONVV, care i-a ghidat pe cei prezenți la eveniment să descopere vinurile de calitate.

 

AFP_1361

 

Te întrebi ce înseamnă termenul de terroir? Terroir este un termen de origine franceză, care inițial însemna o zonă limitată de teren, considerată din punct de vedere al abilităților pentru agricultură, în special pentru producția de vin. Expresia se folosește ca un concept-umbrelă, care încorporează toate trăsăturile distincte ale unei anumite zone viticole, cu efect asupra gustului și calității vinului. În general este folosit pentru a descrie modul în care particularitățile regiunii respective – clima, solul, poziția geografică și tradiția – influențează vinul produs aici. Particularitățile enumerate mai sus, într-o combinație, contribuie la realizarea unui vin ce nu mai poate fi reprodus nicăieri. Republica Moldova are trei indicații geografice protejate: Ștefan Vodă, Valul lui Traian și Codru. „Un Cabernet Sauvignon produs la Ștefan Vodă va fi total diferit de un Cabernet produs în zona Codru. Fiecare diferență a climei, a solului și a poziției geografice îți oferă posibilitatea de a produce un alt vin. Ăsta e farmecul terroirului”, exemplifică Adrian Digolean.

 

AFP_1326

 

În Republica Moldova în prezent avem 11 companii ce produc vinuri cu IGP. Aceste companii au deja 40 de poziții prezente pe piața locală, care le permit consumatorilor să se delecteze cu vinuri de calitate, cei 25 de participanți ai evenimentului având posibilitatea să deguste câteva dintre vinurile cu IGP produse de Chateau Vartely, Purcari, Cricova, Carpe Diem și Asconi.

 

AFP_1337

 

„Am mai fost prezentă și la edițiile anterioare. Acest gen de evenimente este foarte important, pentru că ne oferă ocazia de a socializa, de a afla mai multe lucruri despre vinuri, despre podgorii, dar și despre vinificatorii noștri. Sunt pasionată de vinuri, iar aceasta este o ocazie de a afla mai multe despre cultura țării noastre, pentru că vinul ne reprezintă. Cunosc toate vinurile ce vor fi prezentate astăzi la degustație, însă vreau să cunosc mai multe lucruri despre ele”, a spus Maria Tcacenco, angajată în domeniul financiar-economic și pasionată de vinuri.

 

AFP_1397

 

Degustația a debutat cu un spumant de la Chateau Vartely, combinat delicat cu cașcaval, și care de fapt se potrivește perfect cu majoritatea preparatelor culinare, așa că puteți fi siguri că nu veți da greș niciodată. A urmat un Pinot Grigio de la Purcari în combinație cu canape cu păstrăv, poziție ce a reușit să îi încânte pe majoritatea celor prezenți la eveniment.

„Sunt pentru prima dată la acest eveniment, iar așteptările mi s-au împlinit. Și apropos, mi-am găsit preferatul – Pinot Grigio de Purcari. Pe lângă asta am mai aflat și unele lucruri interesante despre producătorii mondiali de vinuri și am avut ocazia de a comunica într-o atmosferă relaxantă cu prietenele mele”, spune Victoria Bogatu, agent comercial.

 

AFP_1350

 

Pasionații de vin au avut ocazia de a degusta și un mixt unic de fructe roșii de pădure, zmeură, prune și afumături prezent în vinul Bad Boys 2014 de la Carpe Diem, urmat de soiul roșu de Feteasca Neagră de la Cricova, un vin fin, catifelat și elegant, cu gust specific de vanilie și condimente.

„Nu sunt pentru prima dată la astfel de evenimente, iar pentru că mereu este loc pentru mai mult, am zis că trebuie să particip la această ediție. Chiar dacă ai băut un vin, vrei să îi știi povestea, ce conține și de unde vine. Sunt încântată pentru că aflu informații noi de la cunoscătorii din domeniu și îmi petrec timpul alături de prieteni”, a menționat Olga Boiadji, agent comercial.

 

AFP_1412

 

Desertul evenimentului a fost un Ice Wine de la Asconi prezentat într-o combinație delicioasă cu tartalete cu fructe.

Cei care nu au fost prezenți la eveniment, însă vor să asculte povestea vinului alături de un somelier mai pot prinde un loc la următoarele evenimente din cadrul campaniei „Wine Friendly”.

 

AFP_1420

 

Despre programul „Wine Friendly”

Distincția „Wine Friendly” este oferită de Oficiul Național al Viei și Vinului și partenerul său strategic, Proiectul de Competitivitate din Moldova, celor mai bune restaurante din țară, care, în urma unui proces riguros de selecție, evaluare și perfecționare profesională, primesc Acreditarea de Calitate în Servirea Vinului. Procesul de acreditare a localurilor se desfășoară în conformitate cu standardele de calitate în domeniul serviciului de vinuri, sub egida Asociației Europene a Somelierilor.

 

AFP_1345

AFP_1356

AFP_1368

AFP_1383

AFP_1384

AFP_1393

AFP_1302

AFP_1422

AFP_1448

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente