Plus Minus Unu vine să implice publicul și să aducă-n vizor subiecte delicate. Actor de teatru și cinema, Ion Borș, este la prima sa lucrare în calitate de regizor. Împreună cu o echipă de tineri profesioniști își propune un scop ambițios – să creeze un film sincer, care va arăta realitățile sistemului medical existent.
Protagonistul filmului Plus Minus Unu – Mihai, în interpretarea actorului Felix Podborski, își face practica de rezidentură în secția Imagistică a unui spital. Descoperă că unui pacient, cu ceva timp în urmă i s-a pus un diagnostic greșit și acum nu mai poate fi salvat. Discută acest caz cu medicul care a comis eroarea însă se confruntă cu o totală indiferență din partea acestuia. În încercarea de a face dreptate și de a revitaliza un sistem putred, Mihai se confruntă cu multiple amenințări din partea administrației spitalului.
„Motivația mea pentru acest film s-a format în timp ce abordam cu oricine tema medicinei, toată lumea îmi povestea diverse istorii despre experiența lor și confruntările cu sistemul medical. Unele erau despre corupție, altele despre indiferența medicilor și incapacitatea lor, dar în toate era la mijloc o viață de om. Din acest motiv, consider că e relevant, să vorbim despre acest subiect prin prisma unui film artistic”, menționează Bors Ion, regizorul scurtmetrajului #PlusMinusUnu.
„Un bun profesor de-al meu m-a îndrumat să descriu istoriile care-mi provoacă durere, istorii pe care le-am trăit și le cunosc, în care se vor regăsi cei care le ascultă. Vara aceasta am avut niște experiențe neplăcute legate de policlinici și spitale, am petrecut ore chinuitoare pe coridoarele acestor instituții. Am studiat literatură de medicină, am comunicat cu medici, pacienți, am ascultat dramele unor oameni care și-au pierdut apropiații din cauza neglijenței unor specialiști. Am cunoscut medici buni care lucrează în condiții mizere, fiind plătiți cu bani mizeri; medici buni care au renunțat să lupte, plecând din țară și… o altă categorie – medici cărora nu le pasă de viața ta dacă nu le pui în buzunar…
Textul nu vizează doar un sistem… e vorba de un organism întreg, alcătuit din sisteme… bolnave, sau grav bolnave…”, spune Mariana Starciuc, autoarea scenariului PlusMinusUnu.
„Când am citit scenariul am perceput cazuri reale. Practic, fiecare din noi, mai mult sau mai puțin, a avut experiența de a se ciocni cu neregularitățile sistemului. În realitatea de astăzi, istoria rezidentului Mihai ar apărea ca o dilemă: de a-și ajuta aproapele sau de-ași păstra locul de muncă.
E istoria unui om, a unui cetățean din Moldova, care visa să trăiască demn, din punct de vedere civic, făcându-și onest meseria, aici, acasă, în patrie. Și acum, trebuie să facă o alegere”, spune Felix Podborski, protagonistul filmului #PlusMinusUnu
Pentru a produce filmul, echipa Plus Minus Unu are nevoie de susținerea și aportul fiecăruia. Toți cei, care sunt interesați să contribuie la desfășurarea propriu-zisă a filmărilor – sunt îndemnați să doneze pe campania oficială de crowdfunding pe platforma Guvern 24.
Pentru a produce filmul, tinerii au nevoie de 11 245 euro (100%), în această sumă sunt incluse: onorariile actorilor, ai echipei de producție (scenografie, regie), chiria locatiilor, transport, echipament tehnic etc. De asemenea, post producția filmului este de 13 345 euro (119%), include video editing, visual effects, color correction și sound design. Produsul final (filmul) urmează a fi expediat la festivale internaționale de film, participarea la care este de aproximativ 1000 de euro (128%). Aceasta este etapă finală la care își dorește să ajungă echipa. Contribuția proprie a echipei în filmul „Plus Minus Unu” este de 4000 de euro (35%).
Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/plusminusunuFILM/
Campania pe Guvern24: https://guvern24.md/projects/plus-minus-unu-film/