În anul 2019, iahtmanii din Moldova, Veaceslav Jarov și Vladimir Jarov, vor porni în înconjurul lumii pe iahtul lor. Ar avea noroc dacă ar veni cu ei și un al treilea membru al echipajului. Iar dacă nu vine, nu este nicio problemă, dat fiind faptul că nu ar fi prima dată când călătoresc doar ei doi.
Ideea de a naviga în jurul lumii au avut-o spontan trei sportivi moldoveni, în timp ce pluteau pe un iaht mic din Leningrad la Chișinău, pe râurile interne din URSS. Dar în moment ce au ajuns la Gorki, URSS s-a dezmembrat, au fost stabilite frontiere noi și, astfel, navigarea liberă s-a terminat. În aceste condiții, ei au hotărât să construiască un iaht de ocean și să pornească cu el în înconjurul lumii – doar oceanul în față, fără frontiere. Astfel a început construcția navei pentru „ocolul lumii”, scrie madein.md
Iahtul a fost construit în apartament
Au adus în apartamentul lui Veaceslav Jarov un colțar din metal, un cablu și cam aici s-a terminat construirea în comun a iahtului. Doar Veaceslav Jarov nu și-a pierdut entuziasmul. Timp de 6 ani a construit iahtul în incinta locuinței sale: carcasa a fost realizată din lemn și metal, acoperită cu materiale din fibră de sticlă, pe rășină epoxidică. „În acea vreme, fabricile se închideau și materialele erau vândute la prețuri extrem de mici, de aceea am și reușit să construim iahtul”, – a explicat domnul Jarov. Numele iahtului este „Impulse”și a fost pus pe apă în anul 1998.
Impulse – micul iaht de ocean fabricat în Moldova
Dimensiunile lui sunt – 7 metri în lungime și 2.5 metri în lățime. „Nu sunt inginer, sunt lăcătuș, am lucrat în cadrul institutului experimental al Academiei de Științe”. Acolo domnul Jarov s-a ocupat de realizarea instrumentelor unice pentru oamenii de știință, în baza schițelor primite de la ei. Treptat, el a început să vină cu anumite propuneri pentru îmbunătățirea acestor aparate. Mai târziu, oamenii de știință apelau la lăcătușul Veaceslav Jarov pentru idei și sfaturi. De aceea pentru el nu a fost prea complicat să construiască iahtul: s-a ocupat de calculele necesare, de proiectare. Suprafața pânzelor este de 26 metri pătrați, iar greutatea chilei este de 300 kg.
Și motorul iahtului este mic și ușor, provenind de la un Lamborghini italian. Acesta are 13 cai putere și este extrem de scump, dar își merită pe deplin banii.
Cum să strângi bani pentru o călătorie în jurul lumii
Se planifică ca iahtul „Impulse” să plutească pe lacul Valea Morilor din Chișinău. „Îmi imaginez că vor fi mule impedimente birocratice pentru realizarea acestei idei, – a spus Veaceslav Jarov. – Dar nu avem o altă opțiune, nu prea ne punem speranțele în sponsori, însă avem nevoie de bani pentru călătoria în jurul lumii”. Navigarea în înconjurul lumii „Magelan 500” este organizată de către iahtmanii din Odessa, de aceea data acesteia este stabilită – anul 2019, portul de plecare – Odessa, portul de sosire – Odessa. Alegeți orice rută, dar să fie un înconjur al lumii.
De aceea, navigatorii moldoveni, care își propun să realizeze înconjurul lumii, au nevoie de bani pentru aventura de peste trei oceane, ocolind Africa, de-a lungul Australiei, prin Oceanul Pacific, pe la Capul Horn din America se Sud, prin Oceanul Atlantic și Marea Mediterană în portul Giurgiulești. Puteți să vă imaginați faptul că această călătorie necesită eforturi mari, atât financiare, cât și fizice. Iar Veaceslav Jarov va împlini în curând 70 de ani.
Între timp, viitorii Magellani construiesc micul iaht pentru Ghidighici și își fac planuri cu privire la mica afacere de pe Valea Morilor: plimbând oamenii pe lac, învățându-i să navigheze, atrăgând tinerii și pregătindu-se pentru marea călătorie înconjurul lumii.
„Chiar daca cei din Odessa se vor răzgândi între timp, noi ne vom urma visul și vom pleca în jurul lumii!”, – a spus Veaceslav Jarov.
Mai multe detalii citiți pe madein.md