(foto) Endava susţine dezvoltarea următoarei generaţii de IT-şti printr-un curs pentru studenţi

endava_23

Sectorul IT din Moldova s-a dezvoltat mult în ultima perioadă, fiind în pas cu tendinţele la nivel mondial. Astăzi, din Chișinău se livrează proiecte complexe, realizate de echipe de IT-şti talentaţi, majoritatea dintre ei fiind, în trecut, studenţi ai facultăţilor IT din Moldova. Pentru a ajuta mediul academic şi studenţii să ţină pasul cu dinamica industriei IT, experienţa practică a companiilor IT de top este foarte importantă.

Endava, cea mai mare companie IT din Moldova, în parteneriat cu Universitatea Tehnică a Moldovei, a lansat un curs de Software Testing pentru studenţii Facultăţii Calculatoare, Informatică şi Microelectronică (FCIM).

endava_04

La curs au fost acceptaţi 13 studenţi, selectaţi în baza rezultatelor unor probe de logică, testare şi programare. Cursul conţine 3 module: Software Testing in a Nutshell, Performance Testing şi Automation Testing. Conţinutul a fost dezvoltat şi este predat de o echipă din 14 ingineri testare de la Endava, iar lecţiile au loc într-o atmosferă relaxată şi prietenoasă.

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool„Este pentru prima dată când predau la universitate. Este o experienţă foarte pozitivă şi plăcută. Am fost şi eu student la UTM şi ştiu că atunci când venea cineva la facultate să ne povestească ceva din IT, eram foarte curioşi. M-a surprins plăcut că participanţii sunt activi şi au dorinţa de a afla ceva nou de la persoane care, efectiv, lucrează în acest domeniu”, a spus Semion Savcenco, Senior Tester Endava, unul dintre trainerii cursului.

Programul a început cu câteva ore de teorie, după care urmează partea practică, pe parcursul căreia studenţii vor simula un proces de testare pe care angajaţii îl fac în cadrul Endava. Cu ocazia lansării cursului, dar şi pentru a contribui la modernizarea tehnică a facultăţii, Endava a donat 12 computere pentru dotarea unui laborator de la FCIM.

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

 

Vorbind despre motivaţia de a se implica în elaborarea şi predarea acestui curs, Alina Pascari, Senior Tester Endava, a spus că aceasta a fost, în primul rând, o provocare de a-şi testa abilităţile de a explica în termeni simpli informaţia. „Am absolvit şi eu Universitatea Tehnică, iar în ultimul an de studii am început să lucrez. Chiar de la început am înţeles că ceea ce am învăţat la universitate nu este suficient. M-am gândit că implicându-mă pot aduce un beneficiu studenţilor care vor să afle mai multe”.

Potrivit organizatorilor, cursul este astfel dezvoltat, încât după absolvirea lui, candidaţii pot să aplice pentru un interviu la programul de Internship Endava, iar dacă vor continua să studieze singuri în direcţiile sugerate de traineri, pot chiar să aplice pentru un interviu de angajare la Endava.

 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool„Angajaţii Endava sunt expuşi la o varietate foarte mare de domenii din business, tehnologii, unelte de dezvoltare sau testare, tendinţe IT. Astfel de colaborări vin să creeze tinerei generaţii o imagine mai amplă despre cele mai recente evoluţii în IT, să înţeleagă încă de pe băncile universităţilor care e procesul de livrare a produselor soft şi să obţină deprinderi practice în ceea ce ţine de lucrul în echipe distribuite, cu persoane din diferite colţuri ale lumii şi culturi diferite”, a spus Artiom Buciuceanu, Testing Discipline Lead la Endava, unul dintre liderii echipei de organizatori.

Cursul de Software Testing urmează a fi organizat şi la Universitatea de Stat din Moldova, pentru studenţii Facultăţii de Matematică şi Informatică.

endava_28

În acelaşi timp, ca parte a colaborării cu mediul academic din Moldova, Endava organizează evenimente  de orientare profesională pentru studenţii de la UTM, USM, ULIM, ASEM şi Universitatea de Stat din Bălţi. Dacă acum 5 ani majoritatea absolvenţilor de IT ştiau că pot fi doar programatori, acum IT-ştii au numeroase oportunităţi în calitate de manageri de proiect, business analişti, ingineri testare, suport IT şi multe altele. Cele mai importante subiecte de care se interesează studenţii în timpul prezentărilor sunt detalii despre programul de Internship Endava, tehnologiile utilizate, deplasările peste hotare, disciplina testare, soft skills şi oportunităţile de angajare la Endava.

În ultimii ani Endava înregistrează o creştere constantă a numărului de angajaţi atât la nivel de grup, cât şi în centrul său de livrare din Chișinău. Endava îşi păstrează poziţia de lider în Republica Moldova, inclusiv datorită unui mediu de lucru plăcut şi o cultură organizaţională ce pune accent pe învăţare continuă şi leadership. Astfel, angajaţii Endava îşi pot dezvolta atât abilităţile tehnice, cât şi cele de comunicare, au un program de muncă flexibil şi numeroase oportunităţi de avansare în carieră.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente