Cantina unui liceu din Chișinău comercializa produse din carne cu adaos de aditivi

Close up of hot dog. Fast food. Isolated over white background.
Foto: Foods.weneedfun.com

La 25 octombrie curent, drept urmare a unei sesizări, specialiştii Centrului de Sănătate Publică municipiul Chişinău au întreprins verificări cu referire la respectarea dispoziţiilor Ordinului Ministerului Sănătăţii Privind consumul din carne în instituţiile de învăţământ general în Liceul Teoretic „Iulia Haşdeu” din capitală.

În urma controlului, au fost depistate restanţe la acest capitol, fiind stabilită comercializarea în bufetul blocului liceal a produselor de patiserie ce conţin crenvurşti. Din afirmaţiile directorului liceului, reiese că expunerea crenvurştilor în aluat printre produsele ce urmau a fi comercializate liceenilor este singulară, de probă, la solicitarea profesorilor. Totodată, specialiştii CSP municipiul Chişinău au identificat faptul că sortimentul de bucate nu este coordonat cu Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice.

Prin acţiunile sale, administraţia liceului a încălcat prevederile Ordinelelor „Privind aprobarea listei produselor alimentare nerecomandate preşcolarilor şi elevilor”, „Privind consumul din carne în instituţiile de învăţământ general” și „Cu privire la implementarea Recomandărilor pentru un regim alimentar sănătos şi activitate fizică adecvată în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova”.

De menţionat că activitatea bufetului din incinta liceului este gestionată de SRL ,,Vicop Victoria”, cu autorizație sanitară de funcționare valabilă până la 12.08.2018, care nu a respectat sortimentul de produse și bucate permis conform autorizației.

Drept urmare, s-a întocmit hotărârea de interzicere a produselor, procesul-verbal de contarvenție în baza art. 364 aliniatul 8 al Codului contravenţional al RM în adresa persoanei juridice și au fost sesizate organele de poliţie.

Deoarece includerea în meniurile instituţiilor de învăţământ general a produselor din carne cu adaos de aditivi (mezeluri şi salamuri) prezintă factori de risc pentru statutul nutrițional și starea de sănătate a copiilor, Ministerul Sănătăţii alături de Centrul de Sănătate Publică municipiul Chişinău solicită responsabilizarea structurilor implicate şi, în special a instituţiilor care, până la momentul actual, încă ignoră prevederile actului normativ în vigoare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente