Festivalul Internațional pentru Studenți din Trondheim (ISFiT) este cel mai mare festival studențesc internațional, care se desfășoară o dată la doi ani și abordează la fiecare ediție teme sociale și politice cu impact internațional. În anul 2015, opt tineri originari din Moldova au mers în Norvegia, remarcându-se printre cei 450 de studenți participanți. Unul dintre ei este Tatiana Biciuc, studenta care anul acesta a devenit ambasador oficial al festivalului, ceea ce înseamnă că promovează evenimentul către toate comunitățile de tineri la care are acces.
Despre aventurile moldovenilor la ISFiT 2015 aflați mai multe într-un articol anterior pe #diez. Tot atunci s-a organizat cel mai mare parlament al studenților din lume, unde și tinerii noștri au avut acces la discuțiile în plen (vedeți aici detalii).
„Voluntariatul reprezintă o parte importantă din viața mea. iar față de ISFiT port un sentiment de recunoștință profundă. Atunci când am văzut că organizatorii caută ambasadori care să promoveze evenimentul la nivel mondial, nu am stat nici o clipă pe gânduri”, ne-a spus Tatiana Biciuc.
Tânăra este în proces de obținere a licenței în Medicină Generală. Și-a făcut studiile timp de șase ani la Sibiu. În ultimii ani a făcut voluntariat în cadrul Rescue Team la Redbull Romaniacs Hard Endurro Rally. Recent, a participat și la East European Comic Con și a mers în calitate de voluntar și ambasador la Pride Parade București. Acum visează să facă voluntariat la Jocurile Olimpice și la FIFA.
„Atunci când vine vorba despre experiențe uimitoare, cu un impact puternic, ISFiT, clar, rămâne în topul meu preferat. Acest festival a reușit subtil să distrugă scepticismul meu legat de evenimentele de genul. El nu se limitează doar la acele 12 zile, când studenții norocoși, selectați din întreaga lume, se adună în orășelul Trondheim pentru a participa împreună la diferite workshopuri, discursuri și alte activități recreative. Pentru mine în calitate de fost participant, ISFiT reprezintă tot ceea ce s-a petrecut cu fiecare dintre noi după el. Sunt deciziile luate, modul în care te hotărăști să folosești bagajul de cunoștințe obținut, cât și curajul de a merge mai departe, împreună cu noile viziuni ale festivalului. Astăzi, în calitate de ambasador al Festivalului Internațional Studențesc din Trondheim am misiunea de a răspândi la nivel global informația legată de festival și subiectul principal al acestei ediții: ’„Discriminare- De ce?’’, dar și de a căuta persoane a căror voce merită și trebuie să fie auzită la nivel internațional. Iată de ce, îmi doresc ca un număr cât mai mare de tineri, studenți în Republica Moldova sau de peste hotarele țării să-și ia inima în dinți și să participe. Sunt convinsă că tinerii noștri au ce spune vizavi de subiectul discriminării și a metodelor de combatere a acesteia. Da, va fi vorba de o concurență acerbă, pentru ediția trecută au fost selectați 450 de participanți dintre 5 300 de înregistrări trimise online. Cu un pic de noroc și curaj însă, mulți dintre cei ce citesc acest articol vor asculta cu propriile urechi deja în această iarnă discursul președintelui, Kristine Bjartnes, de la deschiderea noii ediții și vor afla din ce cauză Studentersamfundet este locul unde se întâlnesc viitorii lideri și rezoluționari pașnici a întregii planete”, a menționat Tatiana.
Alte impresii despre festival de la participanți din Moldova puteți citi aici și aici.