#diez, la cel mai longeviv festival studențesc european: 8 motive pentru care ISWinT poate schimba viața unui student

iswint10
Foto: ISWinT

De la Chișinău la Timișoara e o cale atât de lungă, că zeci de ore i-au trebuit trenului de Iași să ajungă. Însă, cu entuziasm și multă dorință de a ne afla în inima capitalei tineretului din România în 2016, echipa #diez a fost parte a celui mai divers în opinii, culori și experiențe festival internațional studențesc din câte există – International Student Week in Timișoara 2016 (ISWinT). Despre ce am văzut, ce am învățat și de ce credem că un student ar trebui să treacă măcar o dată în viață printr-o astfel de experiență, vă spunem mai jos.

„Poate de mult ne-opream din drum, în depărtări albastre, dar raza ISWinT-ului luci vederii noastre…”

În trei cuvinte, ISWinT a însemnat anul acesta „Create. Improve. Apply”. Aici studenții au creat, ceea ce au creat au perfecționat, iar ceea ce au perfecționat au aplicat. Unde? În cadrul celor nouă workshopuri ce au reunit zeci de participanți din zeci de țări ale lumii. Fotografie, gastronomie, oratorie, organizare de proiecte sau design – sunt doar câteva din tematicile abordate în cadrul workshopurilor festivalului. Dacă vreți să vă dați seama de contrastul real, atunci vă mai spun: Italia, Spania, Egipt, Serbia, Algeria, Liban, Rusia, Kazahstan, Mexic, Nicaragua, România, Germania, Croația și încă multe alte țări s-au întâlnit aici, s-au cunoscut, s-au plăcut și au format o mare familie, a cărei inimă a bătut în timpul festivalului la unison cu inima tineretului din Timișoara, în aproape două săptămâni de vară.

 

iswint11
PC: ISWinT/Gheorghe Dârle

Să le luăm pe rând.

Ce este ISWinT?

Din 1994, festivalul reunește mii de tineri din întreaga lume, care au fost încurajați să-și împartă ideile și cultura timp de 10 zile la Timișoara, anul acesta fiind a 23-a ediție. Festivalul este organizat de cea mai populară organizație studențească locală – Liga AC, care reprezintă studenții Facultății de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnice din Timișoara.

Deși ISWinT este festivalul studențesc cu cele mai multe ediții, în Europa se organizează festivaluri similare în Norvegia, Serbia, Germania, Ungaria. #diez a fost și la ISFiT în Norvegia, mai țineți minte? Detalii vedeți  aici și aici.

 

iswint
PC: ISWinT/Gheorghe Dârle

„Tot astfel când al nostru dor, nu piere în noapte-adânca, lumina timișoreanului decor, ne urmărește încă…”

În 2016, ISWinT a avut loc în perioada 25 iulie – 3 august și a inclus o serie de activități și evenimente interesante, iar acum, la sfârșit de festival, suntem gata să vă punem pe tavă cele mai importante motive pentru care un student trebuie să treacă printr-o experiență ca asta măcar o dată în viață.

#Workshopuri. Cum faci să-l alegi pe cel mai bun?

ISWinT te ajută să te descoperi din punctul de vedere al abilităților pe care le ai și pe care vrei să le îmbunătățești, îți aduce în față noi provocări și te încurajează să devii mai bun într-un anumit domeniu, iar pentru asta ai posibilitatea să alegi un workshop la care să iei parte. Anul acesta, fiecare participant a avut de ales unul din cele 9 workshopuri propuse. Aici, în funție de specific și trainer, ai parte de diferite activități, din care înveți multe lucruri utile în domeniul ales. Workshopurile încep dimineața și continuă până la masa de prânz.

 

PC: Наталья Коновалова
PC: Наталья Коновалова

#Prieteni internaționali

Ei sunt utili mai ales când călătorești prin lume și ai nevoie de găzduire, și crede-mă, diversitatea naționalităților e foarte mare. Dar, pe lângă acest detaliu, vei întâlni oameni extraordinari de la care vei învăța multe despre cultura pe care o reprezintă, vei deveni mai tolerant și mai deschis către acceptarea noilor idei și stiluri de viață. Vei înțelege că ești la fel ca alții și că din diferențe se naște egalitatea în drepturi.

 

PC: Наталья Коновалова
PC: Наталья Коновалова

#Voluntarii de la Liga AC sau cei care au răspunsuri la toate întrebările

Ei sunt studenți de la Facultatea de Automatică și Calculatoare și voluntari la Liga AC, respectiv – ei vor fi cu tine începând cu diminețile somnoroase și până la ultimul dans noaptea târziu. La cantină, la workshopuri, la punctul de check-in, la cămin sau pe Facebook – ei sunt îmbrăcați în verde (în cea mai mare parte a timpului) și sunt mereu gata să te ajute, chiar dacă se mai supără câteodată când nu ești la timp. Oricum, jos pălăria pentru organizare de timp frumos pe perioada festivalului.

 

iswint20
PC: ISWinT/Gheorghe Dârle

#Petreceri studențești până dimineața

N-ar mai fi ISWinT festival studențesc fără petrecerile tematice care fac să solidarizeze și mai mult prieteniile legate, și care scot la iveală energie și emoții. Fiecare seară va fi diferită, și cu fiecare seară vei ajunge să-ți cunoști prietenii mai bine, iar de aici revenim la motivul precedent. Nu, nu spune niciodată că ești prea obosit, aici și oboseala te propulsează în sus și te umple de adrenalină pentru o noapte întreagă de dans.

 

PC: Наталья Коновалова
PC: Наталья Коновалова

#Excursii în oraș și în afară, organizate sau nu

Râul Bega, parcurile din jur, complexul studențesc, pub-urile din oraș, străzile pietonale, Piața Unirii, Piața Libertății și arhitectura impresionantă – toate astea le vezi și le revezi în timpul șederii la Timișoara. Mai mult decât atât, studenții din Ligă nu te lasă să pleci acasă fără să treci pe la lacul Ghioroc pentru o zi nesfârșită de soare și înot sau prin alte zone mărginașe pline de natură și viață. Pe lângă programul propriu-zis, care te ajută să descoperi Timișoara, în fiecare zi vei găsi alți entuziaști ca tine cu care veți porni în căutare de străzi iluminate sau nu, și veți avea cele mai productive discuții în plimbările voastre nocturne.

 

iswint15

# Evenimente mari de care va auzi toată Timișoara: Parada ISWinT, Romanian Night, International Day, International Night

ISWinT este organizat, în primul rând, pentru a uni diversitatea culturilor din întreaga lume sub umbrela aceluiași scop, așa că, de evenimentele grandioase ale festivalului cu siguranță va auzi întreg orașul.

La Romanian Night toată lumea dansează pe ritmuri folclorice românești și se simte parte a marii comunități românești;

Parada ISWinT este un amestec de emoții pe fundal de „Waving Flag” ce răsună mândru dintr-o Dacie veche. La paradă se cumulează brusc toate impresiile, se definesc bine scopurile pe care le-ai avut înainte de a veni, se îmbrățișează prietenii, se cântă tare, astfel încât centrul orașului începe să fie dominat de un zgomot specific. În această zi, studenții poartă steagurile naționale și merg prin centrul Timișoarei pentru a-și împărtăși fericirea și entuziasmul cu toți locuitorii orașului. La final, se lansează lampioane, iar cerul devine pregătit pentru o altă noapte plină de distracție;

International Day are la bază ideea de a face cunoscut timișorenilor și nu numai, cultura țării fiecărui participant, așa că de la o masă la alta, în centrul Timișoarei se desfășoară, în această zi, o adevărată lecție de geografie: costume, dans în plină stradă, steaguri naționale purtate cu mândrie și povești extraordinare spuse de participanți despre țările din care vin;

International Night începe de ziua și asta înseamnă, în primul rând, câteva ore bune petrecute în bucătărie, acolo unde se amestecă arome și gusturi, așa încât seara toată lumea este invitată să descopere cultura gastronomică a țărilor participante.

 

International Day PC: ISWinT
PC: ISWinT/Gheorghe Dârle
International Day PC: ISWinT
PC: ISWinT/Gheorghe Dârle
International Day PC: ISWinT
International Day PC: ISWinT/Gheorghe Dârle
Parada ISWinT PC: ISWinT
Parada ISWinT PC: ISWinT/Gheorghe Dârle

#Seri tematice

Dacă este un motiv pentru care un participant așteaptă cu nerăbdare sfârșitul zilei, asta e pentru că fiecare seară e specială și îi reunește pe ISWinT-eri în contexte diferite. La Romanian Night, spre exemplu, am văzut tot globul pământesc unit într-o horă românească în timp ce aștepta să guste din tradiționalele sarmale cu mămăligă. La Pool party, aceeași horă am văzut-o în apă, iar în timp ce toți se țineau de mână jucând adevăr și provocare, în ochii lor se citeau primele scântei ce urmau să declanșeze aventuri cu țineri de mână și săruturi pe ascuns. La Open Mic Night s-au eliberat de complexe și au luat microfonul în mână pentru a-și descărca emoțiile prin talentele lor, iar la concertul Cover Up au rupt scena de la „La căpițe”.

#Băi de soare în cel mai frumos oraș tineresc din vestul României

Vara în Timișoara, dacă nu e soare, atunci e ploaie. În ambele cazuri, zilele petrecute la ISWinT vor fi doar băi de soare, de optimism, de noi cunoștințe, care apropo, devin foarte ușor prietenii pe viață. Tot aici ai parte de băi de energie nesfârșită (la propriu, având în vedere programul de somn de doar câteva ore pe noapte), băi de distracție și băi de revelații. Ajuns la sfârșit îți dai seama că anume așa ai vrut să-ți petreci vacanța de vară, iar entuziasmul cu care te încarci, rămâne pentru mult timp, mai exact, până la anul viitor, când te gândești să vii din nou.

 

iswint12
PC: ISWinT/Gheorghe Dârle

Aventura continuă. Urmăriți #diez în continuare. Vă împărtășim în curând și impresiile participanților, dar și atmosfera din cadrul atelierelor de lucru.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente