Tineri din Moldova – membri în cel mai mare Parlament al Studenților din lume

fotogjengen1
Foto: Parlamentul Studenților de la ISFiT 2015 PC: Samfundet

Un Parlament al studenților din întreaga lume s-a desfășurat la Trondheim, Norvegia, în cadrul celui mai mare festival studențesc – ISFiT. Printre sutele de participanți, și Moldova a fost reprezentată de cel puțin 8 tineri, care și-au adus contribuția la crearea a trei rezoluții pentru combaterea corupției în viitorul apropiat. Rezoluțiile vor fi propuse spre examinare Organizației Națiunilor Unite.

140 de țări reprezentate de mai mult de 450 de studenți din întreaga lume, asta este cea mai simplă formulă prin care poate fi explicat ISFiT – cel mai mare festival pentru studenți, care are loc o dată la doi ani în orășelul norvegian, Trondheim. Anul acesta, studenții s-au reunit să discute despre corupție la diferite niveluri, încercând să găsească și câteva soluții care ar reduce efectele corupției cu 50% până în anul 2030.

Pentru prima dată, din 1990, anul acesta a fost organizat Parlamentul ISFiT, la care participanții ISFiT, împreună cu studenți din Trondheim au ales trei rezoluții, pentru a fi prezentate Organizației Națiunilor Unite.

Fiecare din cele 18 ateliere de lucru din cadrul festivalului a sugerat câte trei soluții. Din peste 50 de măsuri propuse, în urma discuțiilor în grupuri restrânse și dezbaterilor în plen, prin vot secret, participanții au ales trei rezoluții, pe care să le propună spre implementare Națiunilor Unite:

# Protecție legală pentru cei care expun cazurile de corupție pentru a încuraja libertatea de expresie.

# Implementarea tehnologiilor în cadrul sistemelor publice, pentru a reduce dependența de factorul uman și a asigura transparența tranzacțiilor publice.

# Expunerea publică a cazurilor de corupție prin articole și fotografii, inițierea unor campanii de rușine prin menționarea numelor persoanelor corupte.

Victoria Macovei este una din tinerii moldoveni membri ai Parlamentului ISFiT, care a fost și membră a comisiei de dezbateri în plen. Astfel, ea și-a susținut ideile în fața tuturor participanților, cu argumente pro sau contra, reprezentându-și atelierul din care a făcut parte:

 

victoria
Victoria Macovei

„Am discutat în plen 8 rezoluții alese, din cele peste 50. Câteva din ele s-au bazat pe educație, câteva pe asigurarea transparenței și altele pe activitatea mass-mediei. Discuțiile au fost aprinse, pentru că au fost participanți care aveau poziții mai concrete și alții cu idei foarte generale. Au fost și păreri sceptice, printre care și ale mele, nu din cauza că nu am fost de acord cu anumite rezoluții, ci din cauza că ar trebui să discutăm și despre riscuri și probleme. Noi idei avem, este important să găsim acum metode de a le implementa. S-a vorbit mai mult despre prevenirea actelor de corupție și mai puțin despre implementarea unor sancţiuni. E interesant ce se întâmplă la Parlament pentru că discutăm idei, împreună cu oameni din toată lumea, dar trebuie să găsim o rezolvare comună.”

Părerile altor membri ai Parlamentului:

 

Marco Adrián Vega
Marco Adrián Vega

„Ideea este impresionantă, fiindcă avem tineri din 140 de țări într-un singur loc, tineri cu diferențe sociale, economice și culturale, dar care lucrează împreună pentru a genera trei idei ce vor fi prezentate Organizației Națiunilor Unite. Sper ca Parlamentul să fie organizat și în anii următori.” (Marco Adrián Vega, Costa Rica)

 

 

josh
Ajoshua Yoshi Rodri

„ A fost un exercițiu foarte productiv. Am înțeles că noi chiar putem face o schimbare. În ciuda tuturor diferențelor dintre noi, am reușit să găsim atât de multe asemănări.” (Ajoshua Yoshi Rodri, Filipine)

 

 

 

Frank
Frank

„Nu am o impresie prea bună despre organizarea acestui Parlament. Cred că e inutil să facem propuneri Organizației Națiunilor Unite. Nu cred că ONU va lua în serios recomandările noastre.”  (Frank Feng, China)

 

 

 

Parlamentul Studenților de la ISFiT 2015 PC: Samfundet
Parlamentul Studenților de la ISFiT 2015 PC: Samfundet
Victoria Macovei, dezbateri în plen PC: Samfundet
Victoria Macovei, dezbateri în plen PC: Samfundet
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente