Miercuri, 3 august, în incinta Muzeului de Artă din Chișinău a avut loc cel de-al treilea concert din cadrul Festivalului de Muzică Clasică Moldo Crescendo op. 2 Conace. La concert s-au adunat zeci de oameni doar pentru a se delecta cu muzica clasică. Muzicienii festivalului Moldo Crescendo au interpretat operele lui Bach, Schumann, Enescu.

Festivalul a fost creat de un grup de tineri care au absolvit Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”, iar acum studiază în străinătate. Deja al patrulea an, din dragoste pentru frumos, artă şi Moldova, aceştia revin acasă pentru a face concerte de muzică clasică. Festivalul Moldo Crescendo Conace inițiază o tradiție anuală cu renume care să pună în valoare muzicienii moldoveni și patrimoniul cultural al țării.

2

Marcel Lazăr – fondator, director, pianist al formației Moldo Crescendo

Fiecare concert ne aduce o mare plăcere de a continua și transforma muzica cu totul specială. Aceasta se datorează publicului. Mereu suntem entuziasmați să vedem reacțiile. Mă uimesc, cum muzica ne poate aduna și împrieteni. Noi, nouă oameni diferiți, și cântam împreună, cu toate că toți avem caracterul și neajunsurile proprii. Pentru noi muzica nu este un job, e ceea ce ne place să facem. În Moldova revenim doar vara, dorim să facem proiecte noi, să încercăm să aducem oamenii la muzica clasică.

1

 

Iurie Atvinovski, vioară

Formația este formată demult, însă oficial suntem de doi ani. Întotdeauna echipa noastră a tins să facă ceva frumos, să emoționeze publicul. Avem scopuri foarte înalte pe viitor. Astăzi la concert ne-am simțit relaxați, dar și concentrați. Sperăm că publicului i-a plăcut munca noastră.

 

3

Sandu Bantaș 

Am fost la toate concertele organizate de Moldo Crescendo. La ei vin să mă „purific” atât muzical, cât și social. Îmi place să-i ascult, fiindcă sunt atât de diferiți și asamblați în acest grup. Îmi place că creează un produs de foarte bună calitate. De aceea revin cu mare drag la concertele lor.

 

Reamintim că unul din obiectivele Festivalului Moldo Crescendo op. 2 Conace, pe lângă promovarea muzicii clasice, este de a atrage atenţia asupra necesităţii renovării şi păstrării patrimoniului arhitectural al ţării.

Închiderea festivalului va avea loc la data de 6 august la Castelul Mimi. Uşile se deschid la ora 17.00, iar vizitatorii vor putea savura vinurile Mimi şi admira Castelul. Doritorii pot participa la o licitaţie caritabilă, unde pot achiziţiona picturile tinerilor artişti moldoveni. Concertul începe la ora 19.00, iar spectatorii vor putea audia lucrări de Bach, Enescu, Mendelssohn ș.a. La eveniment vor fi prezenţi miniştri, reprezentanţi ai ambasadelor şi iubitori de muzică clasică şi arhitectură frumoasă.

Campania de crowdfunding pentru Festivalul de muzică clasică Moldo Crescendo op. 2 Conace vine să acopere cheltuielile de transport ale muzicienilor, dar şi cheltuielile de promovare ale artiştilor locali. Vă îndemnăm să promovaţi acest apel, pentru a ajuta să fie colectată suma necesară. Fiecare contribuţie este importantă. Puteți dona prin guvern24.md.

Biletele pot fi procurate pe fest.md sau înaintea concertului. Elevii și studenții instituțiilor de muzică au acces gratuit la prezentarea carnetului de elev/student.

Festivalul de Muzică Clasică Moldo Crescendo este la a doua ediție – op. 2 Conace. În acest an, concertele au avut loc în edificii de importanță istorică și arhitecturală din țară: Muzeul Zemstvei, Conacul Ciolac-Malski din Bahmut şi Muzeul de Artă al Moldovei.

Mai jos urmăriți pozele de la concertul desfășurat la Muzeul Național de Artă, Chișinău:

 

DinuBubulici photo-0038

DinuBubulici photo-0076

DinuBubulici photo-0085

DinuBubulici photo-0044

DinuBubulici photo-0106

DinuBubulici photo-0104

DinuBubulici photo-0035

DinuBubulici photo-0056

DinuBubulici photo-0036

DinuBubulici photo-0037

DinuBubulici photo-0033

DinuBubulici photo-0050

DinuBubulici photo-0063

DinuBubulici photo-0127

Reporter Stagiar Stela Franțuz