Faimosul Bookfest trece Prutul! Salon de Carte va avea loc în această lună și la Chișinău

13721064_170432146701088_1540218238_n

La 25 de ani de la independența Republicii Moldova, Salonul de Carte Bookfest se extinde în afara granițelor și organizează la Chișinău, între 31 august și 4 septembrie, prima sa ediție pe celălalt mal al Prutului.

Institutul Cultural Românși Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” sunt, împreună cu Ministerul Culturii din Republica Moldova, principalii susținători ai acestui eveniment, care va debuta pe 31 august, atunci când la Chișinău se serbează Ziua Limbii Române. Astfel, timp de cinci zile, editorii români și moldoveni vor transforma pavilionul 2 al Centrului Internaţional de Expoziţii Moldexpo din Chișinău într-un spațiu comun al limbii române iar cartea va fi un liant și suport al identității culturale românești.

„Bookfest, sărbătoare a culturii scrise în românește”

„Faptul că Bookfest, cel mai amplu eveniment de profil din România, ajunge acum la Chișinău constituie atât un binevenit debut, cât și, mai cu seamă, împlinirea unei vocații: aceea de a oferi o imagine reprezentativă a producției editoriale actuale în spațiul de limbă română. Scriitorii născuți pe malul stâng al Prutului sunt voci distincte și în același timp parte constitutivă în peisajul literaturii române de ieri și de azi. Ne bucurăm deopotrivă pentru Bookfest și pentru publicul din Moldova că această întâlnire firească are acum loc. Sperăm că Bookfest, sărbătoare a culturii scrise în românește, va deveni un reper al vieții culturale din Moldova și va dăinui nu mai puțin decât operele autorilor imortalizați pe „Aleea Clasicilor din Chișinău”, se arată într-o declarație comună a președintelui Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, și a directorului Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Nicolae Brînzea.

Eveniment de anvergură organizat în comun de editori

Pe parcursul celor cinci zile de sărbătoare a cărții, vizitatorii vor putea întâlni cele mai importante titluri ale literaturii române contemporane cât și cei mai îndrăgiți autori ai momentului.   În cadrul salonului vor fi prezente unele dintre cele mai importante edituri din România și din Republica Moldova, ca urmare a colaborării excelente dintre Uniunea Editorilor din Republica Moldova și Asociația Editorilor din România. „Editorii din România și cei din Republica Moldova colaborează tot mai strâns în ultimii ani, dar din păcate – deși suntem o piață cumulată de aproape 25 de milioane de oameni – sunt puține evenimente de anvergură organizate în comun, cum este Bookfest Chișinău”, a declarat Grigore Arsene, președintele Asociației Editorilor din România. De altfel, această primă ediție a Salonului de Carte Bookfest Chișinău este un parteneriat cu un eveniment de tradiție din Chișinău, Salonul Internațional de Carte, ajuns în 2016 la cea de-a 25-a ediție, dar și cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova.

13903438_1086396578115771_2047377009555245097_n

„Ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte de la Chișinău vine să reconfirme aspirațiile europene ale industriilor culturale din Republica Moldova dar și să consolideze parteneriatele de succes stabilite cu Institutul Cultural Român și Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni. Menționăm că de-a XXV-a ediție a Salonului Internațional de Carte coincide cu aniversarea celor 25 de ani de la Proclamarea Independenței Republicii Moldova, iar România își reconfirmă și cu această ocazie sprijinul oferit în dezvoltarea durabilă a culturii”, a declarat Monica Babuc, ministrul Culturii din Republica Moldova.

Vizitatorii Bookfest Chișinău vor fi așteptați cu o ofertă de peste 50.000 de volume din cele mai variate domenii, la cele mai avantajoase prețuri

La fel ca la toate edițiile Bookfest, accesul publicului va fi gratuit atât în cadrul Salonului de Carte cât și în cadrul evenimentelor conexe. Programul zilnic de vizitare va fi zilnic, de la 10:00 la 20:00.

Bookfest este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente