Cuvintele uitate al Moldovei, ediția XV: bortă, brașoave, noaten, a probozi, a se oțărî

2

Revenim cu o altă ediție a Cuvintelor uitate ale Moldovei. De data aceasta cuvintele vă sunt foarte familiare. Aceste lexeme, au totuși, rădăcini vechi în alte limbi. Urmăriți mai jos semnificația și proveniența cuvintelor menționate în titlu.

# Botră – Cuvântul provine din limba ucraineană de la bort. Scobitură, adâncitură într-un corp, într-un material sau în pământ; gaură, groapă. Scorbură. Vizuină. Spărtură sau scobitură (într-un corp sau într-un material) naturală sau făcută special; gaură.

andreeasoft.blogspot.com
Photo Credit: andreeasoft.blogspot.com

# Noaten – Cuvântul provine din limba latină de la  annotinus.  Miel sau mioară de la înțărcare până la doi ani. (Adjectival) Miel noaten.  (Reg.) Mânz a cărui limită de vârstă variază de la șase luni până la doi sau trei ani. (Reg.) Lână (neagră) de miel sau de mioară tunsă în al doilea an.

animalzoo.ro
Photo Credit: animalzoo.ro

# A probozi – Cuvântul provine din limba slavă de la  proobraziti. A mustra, a dojeni, a certa pe cineva; a face de rușine; a ocărî. A trata cu observații moralizatoare; a dojeni; a mustra; a moraliza.

semneletimpului.ro
Photo Credit: semneletimpului.ro

# A se oțărî – Cuvântul provine din limba bulgară de la ocerea. A se mânia, a se înfuria; a se răsti la cineva. A face grimase, a se strâmba (din cauza unei băuturi sau a unei mâncări neplăcute la gust). A se înspăimânta, a se îngrozi.

doxologia.ro
Photo Credit: doxologia.ro

# Brașoave – Cuvintul provine de la numele propriu Brașov. Minciună, palavră. Vorbă lipsită de temei; palavră, minciună. N-avem timp de brașoave! Lasă-ne cu prostiile tale!

Photo Credit: doxologia.ro
Photo Credit: doxologia.ro
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente