Este posibil ca până la această oră să fi auzit deja de Ana Maria Țulea – singura elevă din Republica Moldova care a susținut sesiunea de examene de Bacalaureat 2016 doar pe note de 10. Au fost patru examene la care Ana Maria s-a descurcat excelent, iar cel de-al cincilea vine astăzi din partea echipei #diez și la care are acces oricine este curios să afle cum gândește cea mai bună elevă de la BAC de anul acesta.
Vă puteți da seama din start că Ana Maria este o elevă studioasă, motiv pentru care a reușit performanțe excelente la toate cele patru discipline de BAC și anume: matematica, limba română, limba italiană și la alegere, chimia. „BAC-ul este destul de important, pentru că demonstrează cât de mult a muncit fiecare pe parcursul anilor de școală”, spune ea, „însă ceea ce ține de forfota care se face în jur, ea poate că e și motivată, dar uneori e exagerată, mai ales că e amplificată și de presiunile profesorilor și părinților”, este de părere Ana Maria.
Metode alternative de pregătire pentru examenul la limba străină – filme și muzică
Tânăra spune că nu și-a setat ca scop să aibă rezultate maxime, deși sigur că și-a dorit note bune. Despre teste povestește că au fost ușoare, și doar la matematică crede că testul a fost puțin peste nivelul unui elev mediu. „Cu toate acestea, cu toții am fost stresați, întrucât a fost o experiență foarte importantă pentru noi. De asemenea, la un astfel de examen contează foarte mult și starea emoțională, pe lângă cunoștințe.”
Cel mai ușor i-a fost să scrie la limba română, iar asta pentru că, pe lângă matematică, este unul din obiectele ce-i este mai aproape.
„Dacă ar fi să mă pregătesc din nou de examene, la italiană spre exemplu, aș privi mai multe filme în italiană, aș asculta muzică, deoarece câteodată aceste metode netradiționale de predare tind să fie mai eficiente”, povestește Ana Maria.
„Am avut buna inspirație să repet totul”
Dacă ar fi fost să fie greu, asta s-ar fi întâmplat numai în cazul în care la matematică sau chimie ar fi avut de rezolvat ceva ieșit din comun, recunoaște Ana Maria. În rest… „Am avut buna inspirație să repet totul (râde), am repetat prin multe metode.”
„Noi am fost mirați de faptul că tema de compunere a fost exact ca și cea de la pretestare și că trebuia să scriem la același subiect.”
Cât despre alte probleme întâmpinate, tânăra ne-a spus că majoritatea elevilor au avut probleme cu concentrarea. „În acest caz este nevoie de abilități de autocontrol, este nevoie să-ți iei 10 minute de a sesiza că ești la examen, iar apoi să te calmezi și să încerci să-ți gestionezi timpul cât mai bine.”
Printre problemele tinerilor – se abat de la momentele cu adevărat importante ale vieții
„Am discutat cu colegii în privința alegerii carierei, toți sunt indeciși și asta deoarece consideră că este un pas foarte important și că trebuie să petreacă mult timp pentru a analiza bine decizia pe care urmează să o facă. Alte probleme sunt gestionarea incorectă a timpului, faptul că pierd timpul pe rețelele de socializare, ceea ce îi abate de la momentele cu adevărat importante ale vieții. Uită să petreacă timp și cu familia, or familia este cea mai importantă, iar câteodată nu le sunt recunoscători profesorilor pe cât ar trebui.
Ce i-ar mai trebui sistemului nostru educațional
„Vorbind de liceul unde am studiat, Dante Alighieri, sunt foarte mulțumită de cadrele didactice, de aceea și m-am mutat la acest liceu. Dacă vorbim de anumite îmbunătățiri ale sistemul educativ, atunci m-aș referi la activitățile de după ore, iar aici putem să ne inspirăm și de la alte state. Poate ar fi bine să învățăm alte limbi străine, mai deosebite, precum chineza, japoneza. Acum la școală nu avem această posibilitate.”
Un viitor medic într-o familie de artiști
Ana Maria ne-a povestit că părinții săi au studiat la arte și ea a făcut pictură timp de opt ani. „Timpul nu-mi permite acum și parcă m-am rupt un pic de această lume a artelor, dar mi-ar face plăcere să revin. Pictam peisaje și mă inspiram din orice. În general mi-a plăcut să fac lucruri manuale, să croșetez, să brodez.”
Cu toate acestea, tânăra își dorește o carieră în medicină, iar pentru asta va opta pentru Universitatea din Chișinău sau dintr-un oraș din România.
Cât despre ceea ce ar face ea pentru orașul în care trăiește, Ana Maria a spus că și-ar dori să poată face oamenii mai fericiți.