(video) Igor Popa: Această sentință de condamnare este una politică. Confiscarea casei este ilegală

popa

Igor Popa, avocatul fostului premier Vlad Filat consideră că sentinţa care i-a fost aplicată clientului acestuia este una ilegală. Acesta a declarat că a așteptat ca Filat să fie achitat.

„Am avut speranța că magistrații vor lua în considerație argumentele avocaților și vor analiza amănunțit faptele, care nu aveau nicio legătură logică și juridică în acest dosar, și vor pronunța o sentință de achitare în privința deputatului Vlad Filat. În aceste condiții, noi considerăm că această sentință nu poate fi una motivată și echitabilă, reieșind din considerentele că majoritatea probelor acumulate în acest dosar au probleme grave de admisibilitate și au fost acumulate cu erori și vicii de procedură”, a declarat Popa după citirea sentinței.

Avocatul mai declară că în acest dosar penal nu s-a făcut adevărat și pretinsa luptă cu corupția. „Acest dosar, așa cum am mai și spus, nu are nicio legătură cu frauda bancară. Noi catalogăm mai degrabă ca fiind o infracțiune contra justiției și o crimă contra adevărului”, susține Popa.

Deasemenea acesta a mai declarat că consideră că această sentință de condamnare una politică. „Ea a fost pusă la cale printr-un spectacol foarte bine regizat, ca până la urmă Vlad Filat să fie exclus de pe arena politicii din Republica Moldova. S-a întâmplat într-un caz asemănător acum câțiva nai în urmă în Georgia, unde fostul prim ministru a fost arestat ilegal și exclus de pe arena politică. Și iată că acum, pe 14 iunie 2016, fostul premier a obținut câștig la CEDO. Suntem sigur că Vlad Filat va obține câștig la CEDO și vom demonstra că scopul acestui dosar a fost înlăturarea de pe arena politică a lui Vlad Filat și distrugerea personală a acestuia”, a menționat avocatul lui Filat.

„Este evident că și Vlad Filat ca orice om a admis anumite greșeli, însă aceste greșeli nu pot fi încadrate într-o răspundere penală. Și răspunderea penală care a fost aplicată și pedeapsa penală care urmează la Curtea de Apel să fie definitivată, au fost absolut ilegale. Acestea contravin legalității incriminării și legalității sancționării. Pe parcursul acestui proces au fost încălcate mai multe principii fundamentale precum ar fi prezumția nevinovăției, publicitatea ședințelor de judecată, dreptul la apărare și în special dreptul lui Vlad Filat de a avea parte de un proces echitabil și dreptul de a cita și audia martori în aceleași condiții ca și martorii acuzării. Și nu în ultimul rând, tratamentul inuman de care a avut parte Vlad Filat”, a mai declarat avocatul apărător.

Potrivit lui Igor Popa, acesta în continuare crede că după dezbaterile care vor avea loc la Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție, ulterior la Curtea Europeană, în acest dosar se va face lumină și atunci cei care se fac responsabili, precum magistrații și la procurorii, vor purta răspundere penală pentru faptele pe care le-au admis. „Și asta pentru că în acest dosar au avut loc mai multe crime printre care și pronunțarea unei sentințe ilegale, reținerea și arestarea ilegală a lui Vlad Filat, determinarea lui Ilan Șor de a depune declarații mincinoase și multe alte încălcări care au avut loc în acest proces.”

„Referitor la confiscare. Ați auzit acea listă lungă care a fost dată citirii de instanța de judecată. Noi credem că, să admiți confiscarea casei domnului Filat, unde locuiesc copiii acestuia, fără un temei legal în acest sens, este o ilegalitate. Noi am cerut instanței, prin cerere, să fie stabilită o expertiză care să stabilească prejudiciul din acest dosar. Ni s-a respins, însă procurorul la buna sa discreția a solicitat confiscarea tuturor bunurilor fără careva temei legal, fără ca aceste sume să fie cumva justificate”, a menționat Popa.

Reamintim că, fostul premieri al Republicii Moldova a fost condamnat astăzi la 9 ani de închisoare, amendă de 3 mii de unităţi convenţionale, echivalentul a 60 de mii de lei, şi confiscarea mai multor bunuri precum imobile, mașini și mijloacele financiare de pe mai multe conturi bancare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente