(foto) Zeci de arome și gusturi într-un singur pahar cu vin. „Wine Live” a răcorit o seară călduroasă de iunie

AFP_4095

Flori de câmp, caise necoapte, zmeură, barbaris, frișcă – v-ați gândit vreodată să asociați aceste gusturi? Dacă vă pare că va ieși un gust complicat, vă înșelați. Toate acestea le puteți regăsi într-un singur pahar de vin, pe care să-l savurați în aceste zile călduroase de iunie.

Zeci de oameni au ales să-și răsfețe seara de vineri, 24 iunie, cu cinci vinuri speciale, combinate cu bucate selecte la restaurantul Pegas Terrace & Restaurant. Degustarea a fost moderată de somelierul Snejana Zacepa, iar evenimentul s-a desfășurat în cadrul ediții de vară a a programului „Wine Friendly”.

De data aceasta, vinul a fost „Wine Live”, generic purtat de campanie pe parcursul celei de-a treia ediții, pentru că  se vor desfășura într-o atmosferă relaxantă, animată de un program de muzică live. De asemenea, o noutatea a cestei ediții vor fi degustările vinurilor cu IGP( Indicație Geografic Protejată). Pentru a reda conotațiile fiecărui vin, ne-am propus să le descriem pe rând, în ordinea în care au fost servite participanților la cină. În meniu au fost vinurile albe, rosé, spumante.

AFP_4102

Vinul Purcari 1827 Pinot Grigio, vin alb sec

Primul vin servit a fost Purcari Pinot Grigio, vin alb sec. El a fost cel care a dezmorțit atmosfera. După câteva înghițituri i-a făcut pe oaspeții terasei să înceapă să comunice. Somelierulle-a explicat oaspeților anumite reguli și recomandări despre cum  să ținem paharul în mână, cum să-i simțim aromele și cum ar trebui să-l gustăm

E un vin obținut din struguri recoltați și selectați manual, vinificați prin metoda tradițională. Are o culoare galben-pai deschis, strălucitoare. Aroma proaspătă e conturată de note ușoare de mere verzi și pere. Gustul de fructe e revigorant, plăcut, cu o aciditate bine echilibrată, prezentând nuanțe armonioase în postgustul de durată. Este un vin cu Indicație Geografică Protejată din zona Ștefan-Vodă.

După ce a fost degustat, fiecare invitat a ținut să se dea cu părerea referitor la fructele pe care le-a simțit în vin. În scurt timp ei aveau în fața lor și felul întâi. O salată cu quinoa și avocado a fost numai bună pentru a simți pe deplin gustul acestui vin.

AFP_4202

Timbrus Purcari Estate, Chardonay alb sec

Este un vin produs din struguri Chardonnay, recoltați în arealul Purcari. Se distinge prin aceeași culoare galben-pai ca și primul vin. Are o aromă fină și catifelată de fructe tropicale. Oaspeții au simțit în acest vin un gust intens, proaspăt, cu nuanțe de soi. „Parcă ar avea și un gust de frișcă”, a spus un oaspete. „Eu simt fructe tropicale”, a replicat celălalt. Somelierul Snejana Zacepa a explicat că fiecare poate simți ceva nou. Un pahar de vin este o legendă pe care o descoperi individual. „Fiecare om poate avea percepții diferite atunci când gustă același vin. De multe ori, încercând un vin, putem simți un anumit gust, altă dată când revenim la el, băutura ne poate crea conotații diferite. Eu de exemplu, simt o aromă de trandafir, aromă care îmi provoacă o nespusă plăcere. De aceea, este foarte important felul de mâncare gustat în timpul consumului vinului”, a spus Snejana Zacepa.

De asemenea, aceasta a dăugat că acest vin se asociază perfect cu bucatele din pește, carne albă și cașcaval. Aceste bucate ar face simțit în totalitate gustul amar parfumat al acestei băuturi.

AFP_4159

Mezalimpe Cabernet Sauvignon, vin rose, 2015

După cele două vinuri albe, paharele au fost umplute cu un rose. Vinul Mezalimpe Cabernet Sauvignon e produs din struguri Cabernet – Sauvignon, cultivați pe un câmp propriu cu o suprafață de 10 hectare de soiuri de struguri roșii.  Câmpul este situat la Sud-Estul Moldovei pe un spațiu climateric deosebit, unde, din partea de Nord curge râul Nistru, iar la Sud sunt văile prin care pătrunde răcoarea Mării Negre.

„Vinul are o aromă de fructe dulci exotice și un gust bogat, care ne pătrunde într-o prospețime adâncă” le spune sommelierul invitaților. Cu toate acestea, atunci când l-au încercat, oaspeții au simțit și gusturi de prună și zmeură. „Culoarea acestei băutri vine de la pielița de struguri. Când îl privești, îți amintește de culoarea unei cireșe. Este o băutură preferată mai mult primăvara, în luna mai, dar și la începutul lunii iunie”, a continuat Snejana Zacepa.

Acest vin ar fi potrivit cu bucatele de pește, salate ușoare și exotice. O asociere destul de potrivită a fost făcută între acest vin și ravioli cu spanac și ricotta. Sosul se asocia perfect cu textura vinului.

Pe piața Republicii Moldova vinul rose a apărut acum cinci ani, de la producătorii mici. Este un vin de întâlnire, un vin care de cele mai multe ori începe o masă.

AFP_4142

Castel Mimi Cabernet Sauvignon Rose, sec rose, 2015

Acest vin este delicat și echilibrat. Are un mix frumos dintre parfumuri florale și cel de căpșuni. Culoarea lui este roz-antic. Gustul său este plin de o aciditate echilibrată, see maschează ușor senzația de dulce, iar caracterul tânăr al vinului scoate în evidență notele de barbaris.

Somelierul a recomandat servirea acestuia la o temperatură de la + 10 până la +12 grade, alături de bruschette și pateuri, fructe de mare, langusta sau pește la grătar. Snejana Zacepa a menționat: „Cu aceste bucate ați putea să simțiți și un gust de dulceață de căpșună. Acest gust îl simțiți la vinurile care au această culoare, roz ca cea a somonului”, a adăugat aceasta.

AFP_4117

Podium, Vero di Moscato, dulce

Podium, Vero di Moscato este un vin tânăr, lansat acum o lună. Este un spumant de calitate, de tip aromat, alb dulce. Înainte de a-l gusta, somelierul, făcând o inițiere în acest vin, a povestit motivele pentru care am putea să-i dăm preferință:
# ar putea fi băut la o sărbătoare alături de familie;
# ar putea fi servit la o petrecere grandioasă alături de prieteni sau la o cină la lumina unor zeci de lumânări.

Anume la acest vin toți cei prezenți au putut observa un joc spendid și cochet de bule ce intrigă printr-o aromă senzuală, dezvăluind nuanțele de flori de salcâm, citrice și tonuri calde de miere. Dulceața naturală a strugurilor Vero di Moscato i-a acompaniat pe oaspeți cu o deosebită plăcere să împărtășească dispoziția sa jucăușă.

Turban de pui cu foie gras a fost servit cu acest vin. Carnea de pui alb și sosul crea o armonie perfectă de gusturi. Vinul a venit ca o revigorare, fiind servit rece la o temperatură de +6 grade. Acest spumant de desert a fost cel care a încheiat cina. Perlarea bulelor, aromele și într-un final, gustul său dulce i-a făcut pe invitați să-l aprecieze încet și relaxat.

AFP_4099

La următoarea cină ați putea participa și Dvs. Pentru aceasta este suficient să urmăriți pagina Wine of Moldova și să vă înscrieți la degustările viitoare.

„Wine Friendly” este un program complex, ce vizează publicul larg, proprietarii de localuri și vinificatorii deopotrivă, iar, mai întâi de toate, este o distincție oferită de Oficiul Național al Viei și Vinului celor mai bune localuri din țară, care, în urma unui proces riguros de evaluare și perfecționare profesională, primesc Acreditarea de Calitate în Servirea Vinului. Procesul de acreditare a localurilor se desfășoară în conformitate cu standardele de calitate în domeniul serviciului de vinuri, sub egida Asociației Europene a Somelierilor.

Campania este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cu susținerea partenerului său strategic, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova și se desfășoară în perioada iunie-iulie 2016.

AFP_4192

AFP_4066

AFP_4079

AFP_4198

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente