(foto, video) Afacere dubioasă în inima Codrilor. În Rezervația Căpriana ar putea răsări un cartier de lux

DSC_9643-1046×450

Vile în inima Codrilor. Aceasta este afacerea de lux pusă pe roate în Republica Moldova de un cipriot. Potrivit unui investigații realizată de Rise Moldova, un cipriot a ocolit legea cu ajutorul unor oameni de afaceri locali, dar și al autorităților, devenind proprietarul a 7 hectare de teren în pădurea de lângă satul Căpriana, din raionul Strășeni, considerată arie protejată. Acum, cipriotul și partenerii săi au găsit și metoda de a evita plata unor taxe și impozite la construcția vilelor.

Căpriana – rezervație peisajistică din Codrii Centrali, cu plante rare și copaci a căror vârstă depășește 100 de ani. Satul care și-a împrumutat numele pădurii se află la 40 de kilometri distanță de Chișinău.

La ieșirea din mica localitate, în direcţia satului vecin, Ciobanca, șoseaua se intersectează cu un drum pietruit care duce la complexul de vile „Casa Verde”, după cum indică panoul din intersecție. Aici, în plin Codru, pe o suprafață de câteva hectare se va întinde ceea ce proprietarii numesc „Elveția Moldovei”.

Șantierul din Pădurea Căpriana este amplasat pe locul fostelor grădini ale oamenilor din sat. Începând cu octombrie 2008, loturile agricole au fost cumpărate, unul câte unul, de Conreir SRL. Firmă a fost fondată de omul de afaceri Boris Doneț cu doar două luni înainte de debutul tranzacțiilor. Noul proprietar a comasat terenurile și a cerut autorităților schimbarea destinației acestora.

Cu toate acestea, proiectul a ajuns pe masa Executivului care, în ședința din 18 ianuarie 2010, a hotărât ca cele „7,13 hectare de grădini, proprietate privată a Conreir SRL, […] din extravilanul s. Căpriana, r. Strășeni” să fie trecute în categoria terenurilor „destinate ocrotirii naturii, ocrotirii sănătății, activității recreative, terenuri de valoare istorico-culturală, terenuri ale zonelor suburbane și zonelor verzi”.

Spotul de promovare a cartierului:

Oficial, modificarea destinației terenului de 7 hectare de lângă Căpriana s-a făcut „în legătură cu construcția Complexului social, turistic pentru odihnă”. La modul practic, însă, acesta s-a materializat într-un complex de vile de clasă lux. Pe site-ul oficial, proprietarul propune mai multe tipuri de case, cea mai mică fiind de 120 de metri pătrați.

Pe cele 7 hectare din inima Codrilor, compania Conreir SRL a scos la vânzare aproape 50 de loturi. În medie, prețul unui lot trece de 2 milioane de lei, iar cu tot cu vilă, cei „care prețuiesc valoarea naturii” ar trebui să mai scoată din buzunar alte 3 milioane de lei.

Citește investigația completă pe site-ul RISE Moldova.

topx1

DSC_9643-1046x450

IMG_1102-1046x450

IMG_1211-1046x450

Teren-in-Padurea-Capriana-vedere-de-sus

DSC_9628-1046x450

DSC_9632-1046x450

DSC_9634-1046x450

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente