Palatul de Cultură al Sindicatelor va fi transformat în mall, iar fostul hotel sindical „Flora” – în centru de business. Acestea ar fi planurile primarului Orheiului, Ilan Shor, potrivit unei investigații publicate astăzi de Rise Moldova.

Din investigație aflăm că proiectele au fost realizate de arhitecții ruși care au făcut schița și pentru reședința lui Ilan Shor din Codrii Orheiului. Acum „Flora” se află deja în proces de reconstrucție și, de curând, a ajuns în proprietatea unei firme la care asociat majoritar este Iurii Luncașu, omul de afaceri surprins în compania lui Vlad Plahotniuc în Sciez, Franța.

 

PC: rise.md

Photo Credit: rise.md

Pe 23 decembrie 2015, Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), organizație care reprezintă interesele oamenilor muncii, a mai vândut un imobil moștenit din perioada sovietică. Cu o suprafață de peste 6 mii de metri pătrați, Palatul Republican de Cultură al Sindicatelor din Chișinău a fost înstrăinat contra sumei de 41 de milioane de lei și 5 bănuți.

Vicepreședintele CNSM, Mihail Hîncu, a declarat: „Noi am dat comandă de o expertiză și ne-au spus că palatul e într-o stare avariată și, ori întărim pereții capital cu metal în pământ, ceea ce însemna cheltuieli enorme, ori îl demolăm. În acest caz l-am vândut foarte bine, pentru că, dacă îl demolam noi, pe banii noștri, și încercam să construim ceva acolo tot din banii noștri, era mult mai…”

 

Photo Credit: rise.md

Photo Credit: rise.md

Palatul Sindicatelor – Mallul „Ocean”
Un concept realizat de Proiekt Capital, o companie de arhitectură din Federația Rusă care a realizat și planul pentru Shor Holding Regency, prevede demolarea palatului sindical și construcția unui centru comercial de peste 40 000 de metri pătrați.

Mallul „este proiectat pentru amplasarea în locul unei clădiri administrative din anii ‘70, care se presupune a fi demolată”, iar „în scopul păstrării spațiilor verzi existente, construcția atriumului este concepută în jurul molizilor care cresc în zonă”, comentează arhitecții.

Proprietarii noi ai Palatului de Cultură al Sindicatelor au devenit doi agenți registratori din Cipru. Cumpărătorul, Capital Investments SRL, e o firmă din Hâncești care a mai cumpărat, în vara anului trecut, tot de la sindicate, o clădire situată în apropierea imediată a Casei Guvernului.

 

Photo Credit: rise.md

Photo Credit: rise.md

Citiți investigația în întregime pe Rise Moldova.