Program de Stagiere: Oportunităţi de dezvoltare pentru 30 de tineri în companiile TIC din Moldova

1

Circa 200 de tineri profită anual de oportunități de dezvoltare și acumulare de experiență în cadrul Programelor de stagiere implementate de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC). Inițiativa a fost lansată în 2015 și are drept scop facilitarea angajării tinerilor în câmpul muncii prin corelarea cunoștințelor teoretice cu sarcinile practice și acumularea experienței relevante.

Tinerii au posibilitea să dezvolte abilitățile și competențele necesare exercitării profesiei, fiind încadrați în activități practice și însușind metodele și procedeele de lucru utilizate în companie.

În februarie 2016 ATIC a lansat alte două Programe de Stagiere dedicate tinerilor care studiază specialitați TIC în cadrul instituțiilor de învățământ superior și profesional tehnic. Programele de stagiere au o durată de 30 de zile și se desfășoară pe următoarele direcții: dezvoltare software, testare, administrarea rețelelor, suport IT, mentenanța calculatoarelor.

Circa 170 elevi din 12 instituții profesional tehnice și 40 studenți din 4 universități s-au înregistrat pentru programe. Tinerii au participat ulterior la interviuri în vederea selectării şi plasării în cadrul companiilor TIC.

Interviurile au fost desfăşurate de echipa ATIC și specialiști din domeniul resurselor umane și au cuprins o testare tehnică și interviu verbal și au fost organizate în perioada 2 -17 martie 2016. Decizia finală privind plasarea candidaților în cadrul programului de stagiere a ținut cont de: rezultate testului scris, abilitățile de comunicare, nivelul motivației profesionale, asertivitatea candidatului, nivelul de cunoștere a limbii engleze sau a unei alte limbi străine, media notelor la obiectele de specialitate.

În rezultatul procesului de selectare 30 de tineri au fost admiși pentru desfășurarea stagiilor de practică în cadrul a 11 companii IT din Moldova, printre care Cedacri International, Matrix, StarNet, StarLab, Bina Systems, Simpals, Inther, Red Sky, Orange, Gama Computer (Neuron), Meta Sistem.

De asemenea, în cadrul Programului de Stagiere, în perioada 14-29 mai, se desfășoară instruiri pentru îmbunătățirea abilităților personale şi sociale ale persoanelor selectate în cadrul programului.

Programele de stagiere au fost lansate în cadrul Proiectului „Parteneriate pentru calitatea şi relevanţa învăţământului profesional tehnic în domeniul TIC din Republica Moldova”, finanţat de Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare și Proiectului ”Dezvoltarea Centrului de Excelență în Tehnologii Informaționale și Comunicații” finanţat de USAID, a fost planificată furnizarea de oportunităţi de stagiere pentru tinerii care studiază specialităţi TIC.

Taguri: #USAID Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente