Guvernul a declarat anul 2016 – Anul Mihail Grecu

465x0_grecu
Foto: timpul.md

În cadrul ședinței Guvernului din 13 aprilie curent, cabinetul de miniștri a aprobat, la propunerea Ministerului Culturii, o hotărâre prin care anul 2016 a fost declarat „Anul Mihai Grecu”, dedicat centenarului de la nașterea marelui artist plastic.

Ministrul Culturii Monica Babuc a menționat în cadrul ședinței că declararea anului 2016 – Anul Mihai Grecu, va avea un impact deosebit asupra promovării valorilor estetice naționale, Mihai Grecu fiind un nume de primă mărime în pictura națională, un talent viguros în opera căruia tradițiile artei populare s-au îmbinat cu tendințele novatoare ale picturii contemporane.

Mihail Grecu (n. 22 noiembrie 1916, satul Faraonovka (Cetatea Albă, astăzi regiunea Odesa), reg. Starokazacie, sudul Basarabiei – d. 9 aprilie 1998, Chişinău, Republica Moldova) a fost un pictor român din Basarabia care a fondat modernismul plastic basarabean și a contribuit la formarea Școlii Naționale de Pictură (alături de Mihai Petric și Valentina Rusu-Ciobanu). Rămâne unul dintre cei mai apreciați artiști atât de critici, cât și de public. Un nume de referință în arta din fosta RSS Moldovenească și URSS, dar și a actualei Republici Moldova.

Artistul plastic Mihai Grecu s-a remarcat pe parcursul vieții ca fiind un pictor inovator, care a revoluționat artele plastice din Moldova, dar și din întreg spațiul ex-sovietic, rămânând în același timp un adept și continuator al tradiției românești. Creația marelui plastician este recunoscută și apreciată în multe țări, operele sale făcând parte din colecțiile celor mai importante muzee și constituind adevărate valori ale artei plastice naționale. Considerat un colorist pasionat, căutător de armonii inedite, pictura lui Mihai Grecu prezintă interes și prin inovații tehnologice. Maestru Emerit al Artei din RSSM, Artist al Poporului din RSSM, Cavaler al „Ordinului Republicii”, Membru de Onoare al Academiei de Științe a Republicii Moldova, Mihai Grecu, prin opera sa a dus faima țării departe de hotarele ei.

Picturile lui se află în Colecția de pictură națională a Muzeului Național de Artă a Moldovei.

Proiectul de hotărâre urmează să fie aprobat de către Parlament.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente