(foto) Berăria Chișinău – un restaurant emblemă care readuce tradiția berii Chișinăului istoric

DSC_4416

Strada Pietonală devine din ce în ce mai reprezentativă pentru orașul nostru. „Berăria Chișinău”, un local deschis recent pe această stradă, vine să le reamintească chișinăuienilor despre timpurile de epocă și despre acele lucruri care îi fac pe oameni să se întâlnească la o bere.

Menirea acestui loc de a deveni o berărie a fost predestinată cu mult înaintea construcției lui. Atunci când constructorii, în timp ce efectuau săpăturile localului, au găsit o halbă de bere. Găsirea acestui obiect a fost luată ca un semn de bun augur de către proprietarii localului și astfel, această halbă este pusă astăzi la loc de cinste în Berăria Chișinău, pentru a fi văzută de către toți oaspeții restaurantului.

Unul dintre partenerii acestui proiect este Efes Vitanta. Directorul companiei „Efes-Vitanta Moldova”, Gökçe Yanașmayan, a spus că așa precum în Moldova producerea berii datează din secolul XIX, iar Europa este continentul de origine al berii, fiecare oraș european are o bere emblematică. Astfel, „Berea Chișinău” vine să devină o emblemă în acest sens pentru capitala noastră. Chiar dacă în Moldova berea se produce de mai bine de 100 de ani, nu s-a reușit până acum să se deschidă un astfel de loc. „A deschide ușile acestei berării pentru noi înseamnă a deschide ușile unui loc emblematic, chiar în centrul Chișinăului, pe strada pietonală din Capitală”, a menționat directorul Efes Vitanta. De asemenea, acesta a reamintit faptul că anul acesta Chișinăul împlinește 580 de ani și i-a urat acestui local să devină nu doar un loc extrem de popular, dar și un loc unde chișinăuienii să sărbătoarească hramul orașului când acesta va împlini 680 de ani.

 

DSC_4458

DSC_4484

La evenimentul de deschidere au fost invitați oameni reprezentativi ai țării noastre. Printre aceștia au fost și ministrul Economiei, Octavian Calmîc, care a menționat că a așteptat cu nerăbdare deschiderea acestui local. „Stimați consumatori de bere, mă bucur mult că astăzi sunt alături de voi, așteptam cu nerăbdare acest moment. Pentru noi este importantă orice inițiativă care vine din partea sectorului privat, dar care se adresează locuitorilor orașului nostru și care aduce bucurie localnicilor.” Acesta a spus că, deși berea nu e considerată un produs național, datorită companiei Efes Vitanta aceasta a devenit populară la noi în țară. „În Republica Moldova este loc pentru toți cei care au asemenea idei și inițiative frumoase”, a spus ministrul. De asemenea, acesta a accentuat faptul că această bucurie pentru consumatori este multiplicată, deoarece noul local se află într-un loc istoric, pe strada pietonală din Chișinău. „Vrem ca localul să devină un loc în care oamenii se întâlnesc să discute probleme și să găsească soluții”, a spus ministrul Economiei, Octavian Calmîc.

 

DSC_4494

După urările de bine a urmat multașteptata deschidere printr-o ciocnire simbolică a „Berii Chișinău” de către toți vizitatorii localului. Ciocnirea a reprezentat un fel de bun venit, mai ales că pentru aceasta a fost deschis un prim butoi de bere „Chișinău Premium”.

Odată cu deschiderea acestui local, berea a revenit într-o nouă formulă în orașul nostru. În acest nou început principalul scop este să unească oamenii. Vizitatorii serii au fost încântați cu muzică live, bucate alese, concursuri interesante și cadouri.

Astfel, bucătarul-șef al restaurantului „Berăria Chișinău”, Roman Cotelnic, cel care va găti personal pentru fiecare vizitator care va alege să vină în acest local, a salutat oaspeții și a spus că este fericit să le prezinte astăzi o mică parte din palitra meniului care va include atât bucate tradiționale modovenești, cât și internaționale. Acesta a menționat că munca angajaților localului constă în satisfacerea gusturilor gusturilor oaspeților restaurantului .

 

DSC_4482

Valentin Lucovschii, investitorul complexului hotelier „City Park” din care face parte și berăria, a spus că în acest local s-a investit mult suflet. Profitul pe care îl va înregistra localul nu este atât de important precum este însemnătatea istorică și sufletească. „Dorim ca această berărie să trăiască mult mai mult decât noi. Dacă ați observat acea halbă de bere expusă în hol ați văzut că ea datează din anul 1875, sperăm ca și localul să nu trăiască mai puțin decât această halbă. Eu am construit personal acest restaurant. În timpul săpăturilor în acest loc am descoperit o cană. Istoricii ne-au confirmat că este o cană de bere, astfel acest local reprezintă nu doar un început, dar o continuitate a unei berării”, a comunicat acesta. Bărbatul a mai mărturisit că în berărie pot fi regăsite patru tipuri de bere și în exclusivitate oaspeții pot bea berea Chișinău Premium doar aici. „Vreau ca acest local să devină un loc de întâlnire și de discuții între vechi prieteni.”

 

DSC_4425

DSC_4426

DSC_4430

DSC_4419

Localul în esență consituie un amestec din mai multe stiluri. Design-ul este realizat într-o manieră rustică, podurile sunt în stil englez. Toate acestea sunt făcute pentru a reda energia Chișinăului vechi, istoric. Aceste accente se simt nu doar în design-ul berăriei, dar și în muzica cântată aici, în bere și în bucate.

Prețurile localului sunt disponibile segmentului mijlociu și superior. Dacă ai intra în berărie, ai vedea că tineri sunt mai puțini, ceea ce nu este caracteristic pentru o berărie obișnuită. Oaspeți ai localului sunt și mulți străini. Aceștia pot savura în restaurant și vinurile moldovenești, care, de asemenea, sunt solicitate. Totuși, accentul se pune mai mult pe bere.

 

DSC_4481

Oaspeții care au participat la deschidere au avut parte de o seară selectă. Formația Tharmis $Valentin Uzun alături de interpretul Cătălin Josan au fost cei care i-au făcut pe invitați nu doar să bea bere, dar și să danseze. De asemenea, de fiecare masă s-au apropiat artiștii plastici pentru a le face câte o caricatură oaspeților.

„Berăria Chișinău” va avea un meniu diversificat în dependență de un anumit anotimp. De asemenea, un meniu alternativ va fi cel oferit de către bucătarul-șef, constituit din circa 20 de feluri de bucate, pe care acesta le va pregăti personal. O altă surpriză a berăriei va fi muzica vie, în special blues, care va suna în fiecare zi în restaurant. Vinerea și sâmbăta oaspeții vor avea parte de programe tematice.

Menționăm faptul că „Berăria Chișinău” se află chiar pe strada pietonală din Capitală, pe str. Eugen Doga 2.

 

DSC_4422

DSC_4418

DSC_4428

DSC_4436

DSC_4450

DSC_4461

DSC_4459

DSC_4463

DSC_4464

DSC_4465

DSC_4467

DSC_4469

DSC_4470

DSC_4476

DSC_4483

DSC_4477

DSC_4494

DSC_4496

DSC_4488

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente