Ministerul Sănătății are mână liberă în a verifica legitimitatea gheretelor cu țigări

gherete
Foto: orasulmeu.md

De astăzi Ministerul Sănătății prin Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice (SSSP) nu mai are nici un impediment la efectuarea controalelor privind comercializarea produselor de tutun în locurile interzise, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Legii privind moratoriul asupra controlului de stat, care prevede că în mod excepțional controlul de stat se aplică în cazurile în care există un pericol iminent pentru viața și sănătatea populației.

Legea privind moratoriul asupra controlului de stat a fost adoptată cu scopul de a crea condiții favorabile pentru dezvoltarea mediului de afaceri și pentru optimizarea controalelor asupra activităţii persoanelor fizice și juridice care desfășoară activitate de întreprinzători.

Astfel, se instituie moratoriu, pentru o perioadă de 3 luni, asupra controlului de stat, inclusiv fiscal, financiar, privind calitatea produselor/serviciilor, parametrii tehnologici şi/sau cerinţele specifice pentru genul de activitate desfășurat.

Cu toate acestea sunt unele excepții în privința moratoriului. Astfel, în mod excepțional se efectuează controlul de stat în cazurile în care există un pericol iminent pentru viața și sănătatea populației, pentru securitatea economică a statului și pentru mediu. De aici reiese că moratoriul asupra controlului de stat în domeniul supravegherii de stat a sănătății publice. Respectiv, Ministerul Sănătății prin Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice (SSSP) nu are nici un impediment la efectuarea controalelor privind comercializarea produselor de tutun în locurile interzise.

Reamintim că potrivit articolului 17 (7), aliniatele 1, litera b și 6 ale Legii privind controlul tutunului, este interzisă comercializarea țigărilor și produselor din tutun „prin reţeaua de comerţ ambulant, la tarabe sau tejghele improvizate, prin automate comerciale” și în „unităţile cu suprafaţa comercială mai mică de 20 m2 (…) ce  trebuie să fie amplasate  la o distanţă de cel puţin 200 de metri de la instituţiile de învăţământ şi instituţiile medico-sanitare”.

Deși săptămâna trecută Ministerul Economiei a încercat să strecoare un proiect de hotărâre de Guvern prin care a propus „ajustarea noţiunii de „comerţ ambulant” la legislaţia statelor UE”, pentru ca restricțiile Legii prind controlul tutunului să se răsfrângă doar asupra rulotelor, standurilor mobile sau vehiculelor special amenajate, dar în niciun caz asupra gheretelor și pavilioanelor mobile, cu toate acestea conform legii unitățile de comerț ambulant sunt:

  •  staţionare provizorii – pavilion, gheretă;
  • mobile – automagazin, rulotă, tonetă, tarabă, stand, tejghea, cărucior, aparat automat pentru vînzări.
    Respectiv vânzarea produselor de tutun în gherete este interzisă începând cu 17.09.2015, însă în Moldova apar tot mai multe gherete care vând țigări.

O altă prevedere a aceleași legi spune că este interzis de a vinde tutun în spații comerciale mici (de până la 20 m2) la o distanță mai mică de 200 m de la instituțiile de învățământ și cele medico-sanitare, în timp ce țigări încă se vând chiar în apropierea de ASEM, USM, UTM, ULIM și alte instituții.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente