Tinerii din Moldova au oportunitatea să participe la un concurs al Wikipediei

Wikipedia
Foto:Photo Credit: oradestiri.ro

La 21 martie curent, a fost dat startul CEE Spring 2016, cel mai mare concurs de scriere a articolelor Wikipedia în Europa, cât și unul dintre cele mai mari concursuri de acest gen în lume. Aceasta este a doua ediție a concursului CEE Spring. În acest an România și Republica Moldova participă în premieră.

Până la sfârșitul primăverii, voluntari din 22 de țări vor scrie articole despre cultura, istoria, geografia, societatea și economia țărilor din Europa Centrală și de Est. Scopul concursului este de a acoperi subiectele legate de această regiune în toate limbile vorbite în Wikipedia.

Scrierea articolelor pe Wikipedia în limba română este monitorizată de comunitatea Wikipediei în limba română, iar pagina locală a concursului se află la această adresă. Concursul în limba română începe la 28 martie. În fiecare săptămână, participanții vor scrie subiecte despre țări diferite. În prima săptămână, subiectele sunt Albania, Bașkiria și Estonia.

Cerințele concursului sunt următoarele:

# La concurs poate participa orice doritor care este înregistrat la Wikipedia sub un nume de utilizator. Organizatorii nu pot ridica premii. Pentru a putea fi monitorizați și punctați pentru activitatea lor, participanții trebuie să se înregistreze, scriindu-și numele în această listă.

# Articolele trebuie să fie scrise începând de la 28 martie 2016. Încheierea concursului este preconizată pentru 31 mai 2016, dar poate fi amânată până la 5 iunie 2016 la decizia organizatorilor.

# Articolele trebuie să fie despre orice țară din Europa Centrală și de Est (vezi lista: m:Wikimedia CEE Spring 2016/Article Lists), în afară de România și Republica Moldova.

# Articolele trebuie să respecte standardele de bază ale Wikipediei în limba română:

  1. să fie scrise în limba română și să nu reprezinte traduceri automate din alte limbi;
  2. să reprezinte un subiect notabil (vezi Wikipedia:Notabilitate);
  3. să conțină informații verificabile (vezi Wikipedia:Verificabilitate);
  4. să fie redactate corect (vezi Wikipedia:Manual de stil);
  5. să nu conțină text copiat din alte resurse (vezi Wikipedia:Drepturi de autor).

#  Se acceptă doar articolele noi de cel puțin 200 de cuvinte și cele care au fost extinse cel puțin de zece ori (în octeți).

În cadrul concursului vor fi oferite: premiul mare (se discută; va fi anunțat în curând) și premiile speciale: orice carte sau cărți de la elephant.ro, din secțiunile „Biografii & memorii”, „Biografii & memorii (e-books)”, „Cărți de specialitate”, „Dicționare și enciclopedii” sau „Istorie”.

„În Wikipediile din această regiune, există mai multe informații despre țările vestice decât despre vecini. De exemplu, Wikipedia bulgară are articole despre 92 de orașe din Belarus față de 216 despre orașe din Anglia, care are o suprafață de două ori mai mică. Același lucru îl observăm și în domeniul politicii, istoriei, artei, culturii ș.a.m.d.”, a declarat Nikola Kalcev, unul dintre organizatorii la nivel internațional ai concursului CEE Spring 2016.

Concursul se desfășoară în perioada 21 martie și 31 mai 2016. Organizatorii estimează că în cadrul concursului vor fi create sau îmbunătățite semnificativ câteva mii de articole legate de istoria, cultura, politica și geografia țărilor din regiunea Europei Centrale și de Est. Participanții cu cele mai multe contribuții vor fi premiați. Oricine este binevenit să participe, chiar și cei care niciodată încă nu au scris pe Wikipedia.

Pentru a afla mai multe informații despre concurs accesați pagina acestuia în limba română sau pagina internațională a concursului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente