În anul 2011, fotograful american David Slater a întreprins o călătorie în Indonezia, unde s-a ciocnit cu o situație interesantă. Studiind obiceiurile maimuțelor, una dintre acestea și-a făcut câteva selfie-uri, care au explodat cu adevărat internetul.

Peste câtva timp, fotografiile au fost încărcate în colecția Wikipedia, fapt ce a stârnit nemulțumirea lui Slater, care cerea drepturi de autor asupra imaginilor și dorea profit pentru utilizarea fotografiilor care, crede el, îi aparțin.

 

Selfie-ul maimuței. PC: wikipedia.org

Selfie-ul maimuței. PC: wikipedia.org/David Slater

Fotograful a anunțat că va apela la instanțele de judecată și va cere o remunerare în valoare de 10 mii de lire sterline. Acesta afirmă că l-a costat mult călătoria, pe care a cheltuit două mii de lire sterline și încă cinci pentru echipament.

Wikipedia totuși nu este de acord cu faptul că imaginile îi aparțin, motivând prin faptul că click-ul a fost dat nu de dânsul, ci de maimuță. Astfel încât legile americane cu referire la drepturile de autor nu se atribuie și animalelor, fotografiile rămân a fi publice.

 

Selfie-ul maimuței. PC: wikipedia.org

Selfie-ul maimuței. PC: wikipedia.org/David Slater

Internetul a și inițiat o votare online, pentru a afla părerea publicului despre care este adevărul. Astfel, conform rezultatelor afișate pe Telegraph consideră că imaginile îi aparțin lui David Slater, altele sunt pentru maimuță și 16,44%