(foto) Cum un tânăr din Chișinău a reușit să elibereze strada pietonală de mașinile parcate ilegal

pietonala

Joi, 10 martie, Tânărul Tehnocrat Radu Marian trecea pe strada pietonală Eugen Doga din Chișinău și a observat mai multe mașini parcate ilegal. Acesta a sunat la serviciul 902 pentru ca să fie eliberată strada, dar fără succes.

Deoarece s-a confruntat cu ignoranța organelor de ordine, a publicat fotografia și mesajul său pe Facebook. În scurt timp după ce mesajul a devenit viral, Radu a fost contactat de Inspectoratul Național de Patrulare, care l-a anunțat că strada a fost eliberată.

Eliberarea străzii pietonale de mașini parcate ilegal

7 ori!De 7 ori am sunat azi la serviciul 902 ca să raportez o duzină de mașini parcate ilegal pe strada pietonală. Făr…

Posted by Radu Marian on Thursday, March 10, 2016

 

„După cum se poate vedea după numărul reacțiilor, această postare a generat o mică furtună virală pe rețeaua de socializare, cel puțin pentru standardele mele mai mici de „popularitate”. Iată că reacțiile au fost pe măsură nu doar online, dar și offline. Surprinzător pentru mine, Poliția s-a mișcat repede: datorită share-urilor, comentariilor și reacțiilor sutelor de cetățeni la această postare, astăzi ne-am trezit cu o Stradă Pietonală „eliberată” de mașini. Asta mi-a comunicat o reprezentantă a Inspectoratului Național de Patrulare, care mi-a scris pe Facebook, în jurul orei 14:00”, scrie Radu pe blogul său.

„Bună ziua, dle Marian […] În urma sesizării făcute, strada pietonală a devenit accesibilă, iar conducătorii auto care au sfidat regulile de circulație au fost sancționați. Poliția monitorizează în  continuare ca parcările neregulamentare să nu fie admise, indiferent despre ce stradă este vorba.”

Mesajul a fost însoțit și de fotografii.

 

PC: Diana Fetko

Mai apoi Radu a fost să verifice la fața locului, și a observat că la unele mașini au fost scoase numerele.

PC: Radu Marian
PC: Radu Marian

Un șofer amendat chiar i-a scris pe Facebook lui Radu.

PC: Radu Marian

Radu l-a întrebat pe polițistul aflat la fața locului cu patrula și despre aceste blocuri de granit (foto jos) care sunt date la o parte ilegal pentru a face locul „nebotanicilor” cu mașini, iar dânsul i-a zis că a dat „indicații ca acestea să fie puse la loc”.

 

Blocuri de granit PC: Radu Marian

„În fine, problema acestor bucăți de granit este un pic mai complicată. Ele sunt grele, inflexibile și trebuie să fie mișcate în caz de necesitate, de exemplu atunci când se fac livrări de mărfuri la cafenelele din preajmă sau în caz de urgență, când e nevoie de accesul Ambulanței sau Pompierilor. Însă soluții există, cum ar fi folosirea unor bariere de oțel retractabile. Dar noi deja ne-am obișnuit cu lucrurile făcute fără cap, așa-i Chirtoacă?”, scrie Radu Marian.

Problema lipsei locurilor de parcare din zona aia, dar și din tot Chișinăul, are origini mai profunde, cum ar fi:

#. O stradă pietonală (valabil pentru multe alte proiecte urbane) concepută fără vreun plan de asigurare a parcărilor auto, în condițiile în care în zonă se află nenumărate companii mari și instituții de stat.
#. În orașul acesta, infrastructura parcărilor auto este la pământ, iar parcări cu plată degrabă nu vom avea.
#. Nu există un sistem de transport public rapid, eficient și îndeajuns de confortabil pentru a-i face pe unii să renunțe la mașini.
#. Lipsa infrastructurii pentru biciclete.
#. Materialismul, opulența, cretinismul și incultura unora din cetățenii noștri.

Acum ne poți citi mult mai ușor! Instalează extensia pentru Chrome de la diez.md

Despre 902

„Acum, înapoi la problema serviciului 902.  Aceeași doamnă de la INP pe care am menționat-o mai sus mi-a scris:

„Dacă e să ne referim la numărul de apeluri efectuate de către dvs. la serviciul 902 și lipsa unui răspuns din partea oamenilor legii, vă informăm că a fost inițiată o anchetă, pentru stabilirea circumstanțelor și neadmiterea pe viitor a unei situații similare.”

Pe parcursul zilei, doi reprezentați ai MAI m-au contactat și m-au vizitat la biroul de la Expert-Grup, mi-au confirmat începerea anchetei, pentru care am scris și o depoziție. Au promis că o să-mi trimită în zilele următoare rezultatele anchetei, și pentru că subiectul a stârnit atâtea reacții, o să le fac publice”, adaugă Radu Marian.

Despre activism civic

„Așa cum ziceam, această mică victorie a bunului simț se datorează în primul rând sutelor de oameni care au reacționat la postarea scrisă de mine. Acest caz a demonstrat că, în pofida faptului că trăim într-o țară în care corupția și batjocura față de lege sunt cele mai populare practici, micile manifestări de dreptate și corectitudine ca acestea sunt posibile.

Ele sunt posibile anume când noi, cetățenii, cerem asta – când cerem servicii mai bune de la stat, un stat pe care noi îl întreținem! Să nu uitați asta niciodată – eu, tu, mama, tata, bunica, bunicul, prietenul, prietena – noi plătim acest Guvern și noi trebuie să-l responsabilizăm! În momentul în care ei o dau în bară, e de datoria noastră să-i atenționăm și sancționăm, și dacă e nevoie, să facem publice greșelile lor, pentru că, după cum vedeți, asta funcționează. Mai ales că azi putem să ne bucurăm de rețele sociale – nu mai e nevoie să fii lider de opinie sau jurnalist ca să atragi atenția publicului asupra unei probleme. Și dacă grozăviile de genul furtul miliardului, capturarea instituțiilor de stat, nepotismul, traficul de influență, delapidarea din țara asta sunt mai greu de combătut, măcar cu golăniile astea mici să luptăm direct.

Așa că data viitoare când sunteți martori la orice fel de ilegalități care sfidează bunul simț, vă îndemn să nu le ignorați, ci să luați telefonul și să apelați 902 sau 112! De data asta cred că o să răspundă”, conchide Radu Marian.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente