(video) Concurs de urbanism! Două zone din centrul Chișinăului ar putea fi reamenajate

web

Ambasada Franţei la Chişinău, Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor şi Primăria Capitalei, anunţă concurs naţional pentru cel mai bun concept spaţial-urbanistic pentru două zone din Chișinău. Este vorba despre zona protejată – strada 31 august 1989, în perimetrul străzilor Maria Cebotari şi Alexandru Puşkin, şi zona neprotejată – Circul cu zona adiacentă din bulevardul Renaşterii. Iniţiatorii concursului îşi propun ca în perspectivă aceste spaţii să fie parte din infrastructura turistică a oraşului, un spaţiu demn şi reprezentativ pe plan naţional şi important la scară europeană.

În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, prim-consilierul Ambasadei Franţei, Jeremie Petit, a menţionat că acest concurs poate fi o inspiraţie pentru renovarea Planului urbanistic al oraşului Chişinău. „Acest proiect este prima etapă a unui nou program al Ambasadei Franţei referitor la urbanism. Este o provocare mare în Chişinău, ştiţi că sunt foarte multe probleme, sunt construcţii ilegale, multe ambuteiaje, dar cred că sunt şi foarte multe oportunităţi”, a notat Jeremie Petit. În opinia sa, Chişinăul este un oraş care are un mare potenţial, graţie unui patrimoniu bogat şi variat.

Directorul Agenţiei, Ion Ştefăniţă, a menţionat că acest concurs este un prim pas spre un urbanism durabil. „Ne dorim o stradă cu adevărat pietonală, vie, cu oameni, cu animaţie şi acest lucru am considerat că ar fi perfect aici, în zona ultra-centrală, unde este toată infrastructura turistică a nucleului istoric”, a menţionat Ion Ştefăniţă. Potrivit lui, monumentele istorice şi de arhitectură din această zonă vor fi puse în valoare prin amenajarea spaţiului pietonal.

Viceprimarul Nistor Grozavu a declarat că în acest concurs se mizează foarte mult pe tinerii arhitecţi, cu gândire nepoluată de modelele mai vechi în arhitectură şi urbanistică. Potrivit lui, din moment ce nu se mai construieşte stadionul olimpic din apropierea Circului, această zonă nu are vreo funcţie anumită. „Aici sperăm că se va găsi o soluţie. Trebuie să ţinem cont că în afară de Circ, acolo este biserica Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, acolo este partea de cimitir care poate fi salvată la ziua de astăzi”, a menţionat Nistor Grozavu.

Concursul are drept intenţie de a atrage atenţia specialiştilor în domeniul arhitecturii şi urbanismului, persoane fizice şi juridice licenţiate în domeniu, care sunt motivate în planificarea urbană şi dezvoltarea durabilă a oraşului. Proiectele schiţe pot fi înaintate de participanţi către Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor. Ele vor fi examinate de un juriu mixt format din specialişti francezi şi moldoveni în domeniul urbanistic. Data limită de depunere a proiectelor este 11 aprilie curent, iar câştigătorii vor fi anunţaţi pe data de 19 aprilie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente