Guvern24.md, platforma prin care îți finanțezi ideile prin donațiile comunității, a fost lansată oficial

NLP_1204

Primari din toate regiunile țării, activiști civici, lideri ai organizațiilor non-guvernamentale și antreprenori locali și-au dat întâlnire marţi, 1 martie, la lansarea oficială a primei platforme de finanțare colectivă creată în Moldova – Guvern24.

Guvern24.md este fondat de către un grup de tineri în frunte cu Elena Zgardan, coordonatoarea proiectului TEDxChisinau. Noua platformă de finanţare colectivă funcționează la fel ca cele internaționale în ce privește metoda de finanțare și sistemul de administrare. Comparativ cu platformele străine, care percep un comision de aprox. 8-10% din sumă la finalizarea colectării fondurilor, comisionul perceput de Guvern24 este de 0.8%.

La începutul evenimentului, inițiatoarea proiectului, Elena Zgardan, a povestit despre ce reprezintă o platformă de finanțare colectivă și cum aceasta poate fi utilizată de orice doritor, dar și despre istoria apariției acestui concept și unde a fost folosit pentru prima dată. Totodată, au fost menţionate cele mai populare proiecte care au fost realizate prin intermediul crowdfundingului în întreaga lume, precum și în Republica Moldova.

Potrivit Elenei, Guvern24 reprezintă o platformă de comunicare care oferă posibilitatea oamenilor cu idei și inițiativă să obțină susținere de la membrii comunității, iar cheia succesului unor astfel de proiecte o reprezintă donațiile modeste care pot începe de la 1 dolar. De asemenea, aceasta a specificat avantajele și dezavantajele finanțării unei idei prin intermediul crowdfundingului. „Suntem o platformă de finanţare colectivă pentru susținerea inițiativelor comunitare dedicate reușitei Moldovei ca țară. Totodată, îndemnăm să fim solidari și un sprijin pentru persoanele cu idei inovatoare sau care pur și simplu se află în impas. Mulți și-au creat impresia că platforma este doar pentru cei din Chișinău. Nu este așa, vrem să ajungem în toată Moldova”, susține Elena Zgardan.

1935077_1069641723086490_8845531527998079336_n

 

Platforma a fost lansată pe 22 decembrie 2015 și a activat până pe 1 martie în regim de testare. A pornit cu patru proiecte, ajungând în prezent să conțină 20 de proiecte în plină desfășurare, două dintre acestea reușind să adune sumele propuse. Astfel, la sfârșitul perioadei de testare, prin intermediul Guvern24.md au fost lansate 20 proiecte, 15 sunt în proces de moderare, dintre care opt sunt de caritate, restul – proiecte ce țin de artă, sport, educație și idei de dezvoltare a comunității. Au fost efectuate 2.879 de donații unice, în urma cărora au fost colectați 71.125 de euro, cea mai mare donație fiind în mărime de 1.000 de euro. Ca număr, statistica indică faptul că 48% din donații sunt locale, iar 52% din donații au fost făcute de moldovenii din diasporă.

De asemenea, în cadrul evenimentului, expertul Eugen Ghilețchi le-a relatat celor prezenți despre oportunitățile de utilizare a finanțării colective de către autoritățile publice locale.

Dan Perciun, Advocacy Consultant la Centrul pentru Analiza și Monitorizarea Reformelor, a povestit despre succesul proiectului TINKO realizat de către tinerii moldoveni din diasporă prin intermediul finanțării colective. Proiectul reprezintă o tabară IT de vară pentru copiii din familiile social vulnerabile din țară și care, datorită succesului promovării în mediul online, a reușit să adune în doar trei săptămâni peste 3 mii de dolari pentru realizarea acestui proiect.

NLP_960

În cadrul evenimentului a avut loc și lansarea primului proiect din partea autorităților locale din Moldova. Acesta reprezintă o inițiativă a primăriei comunei Costești din raionul Ialoveni care și-a propus să adune suma de 15.000 de euro pentru iluminarea stradală a unui sector din localitate. Potrivit primarului localității, Natalia Petrea, acest exercițiu va ajuta la participarea directă a localnicilor și a celor plecați în afara țării la viața comunității și la implicarea activă la rezolvarea problemelor din sat. Mai multe detalii despre proiect vedeţi aici.

Astfel, prin intermediul platformelor de finanțare colectivă, oricine poate investi, susține sau dona pentru diferite cauze sociale sau antreprenoriale locale sau internaționale. Chiar dacă finanțarea colectivă este un termen pe care moldovenii l-au cunoscut de curând, la nivel internațional acesta este un fenomen pe larg răspândit și care se bucură de popularitate în întreaga lume. Spre exemplu, în Statele Unite ale Americii activează peste 300 de platforme, în Franța – 53, în Marea Britanie – 87, în Spania – 27, în Olanda – 34, iar în sunt Rusia – 4.

În comparație cu alte platforme lansate în Vest, Guvern24 nu este unul de nișă. Astfel, echipa susține apariția diferitelor categorii de proiecte din domenii precum Societate, Educație, Artă, Construcții și Reparație, Jurnalism, Știință și Tehnologie, Caritate etc. Mai multe detalii despre platformă, dar și proiectele în curs de desfășurare puteți vedea AICI.

NLP_1019

NLP_0932

NLP_1095

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente