(video) Femeile felicită bărbații de 8 martie. Spot Social

1
Foto: Photo Credit: captură video YouTube

„Tu ai privilegii, iar ele au flori și bomboane”, acesta este motoul spotului social realizat de Casa de Producție CIOFILM cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii. Îndemnul filmulețului este de a transmite bărbaților mesajul de a fi conștienți de propriile privilegii și de a participa la crearea șanselor egale pentru femei și bărbați.

„Eu sunt capul familiei, majoritatea religiilor confirmă asta, soția și copiii trebuie să mă asculte” sau „Dacă nu m-am măritat până la 25 de ani, voi fi considerată fată bătrână”, acestea sunt unele dintre stereotipurile despre care se vorbește în acest filmuleț.

Acest spot social are scopul să scoată în evidență câteva dintre privilegiile bărbaților într-o societate patriarhală. Ce este un privilegiu? Un privilegiu este un avantaj și un comfort de care se bucură anumite persoane. În cazul de față, privilegiile bărbaților se referă la avantajele și comfortul de care se bucură aceștia într-o societate patriarhală.

În video, protagoniștii au vorbit despre mai multe situații în care bărbații și femeile sunt judecați greșit. De exemplu, dacă un bărbat conduce o mașină și face o greșeală în trafic, atunci lui i se iartă acea greșeală. Din păcate, această situație nu este valabilă și pentru femei. Din contră, femeile vor fi judecate și certate pentru greșeala comisă. După cum vedeți, vorbim de aceeași situație, însă aplicăm un tratament diferit: pe bărbații îi favorizăm, iar pe femei le defavorizăm. Ori, tocmai asta e greșit, deoarece organele genitale nu ne influențează competențele. Într-o societate patriarhală ca cea din Moldova, dacă ești bărbat vei avea un salariu mai mare, nimeni nu te va pipăi pe stradă, aproape că nu vei avea nicio șansă să fii violat etc. Astea toate sunt privilegii pe care femeile nu le au. Mai mult decât atât, ele sunt tratate discriminatoriu.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente