Partidul de extremă dreaptă „Slovacia Noastră” a câștigat 14 mandate în Parlamentul slovac

fico
Foto: PC: newsfisher.io

Rezultatele alegerilor legislative desfășurate sâmbătă în Slovacia confirmă că partidul social-democrat al premierului Robert Fico se află pe primul loc, dar el pierde majoritatea absolută, iar avansul partidelor de opoziție, inclusiv al extremei drepte, va conduce la un parlament foarte fragmentat și la negocieri dificile pentru formarea unei coaliții.

După numărarea a 99,9% din buletinele de vot, partidul actualului premier Fico, Smer-SD, a obținut 49 din cele 150 de mandate în parlament. Deși rămâne principala forță politică, această formațiune a înregistrat un regres semnificativ în condițiile în care în actualul legislativ are 83 de mandate, informează AGERPRES.

În total, opt partide au trecut pragul electoral de 5%, situație descrisă de liderul partidului conservator OLANO-NOVA, Igor Matovic, drept „un mare cutremur” politic. Acest partid este acum a treia forță politică, cu 19 mandate, după liberalii din SaS, care au obținut 21 de mandate. Naționaliștii din SNS, partenerii lui Fico la guvernare în perioada 2006-2010, ajung pe poziția a patra, cu 15 mandate.

Urmează extrema dreaptă naționalistă, „Slovacia Noastră”, cu 14 mandate, partid condus de Marian Kotleba și care intră pentru prima dată în Parlament. Au mai intrat în Legislativ partidul minorității maghiare, Most-Hid, și formațiunea conservatore SME Rodina, fiecare cu 11 mandate, precum și partidul de centru, SIET, cu 10 mandate.

Comentând intrarea extremei drepte în legislativ, eurodeputata social-democrată slovacă Monika Flasikova Benova a calificat această evoluție drept o „mare rușine” pentru Slovacia, mai ales că această țară va prelua la 1 iulie președinția Consiliului European.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente