(foto) Peste 130 de persoane au vizitat ONU la Ziua Ușilor Deschise

DSC_1357
Foto: Photo Credit: ONU Moldova

Peste 130 de persoane, în marea majoritate elevi şi studenţi, au pășit pragul Casei ONU şi au aflat din prima sursă despre activitatea agenţiilor şi proiectele Naţiunilor Unite în Moldova. Acest lucru a fost posibil în cadrul Zilei Ușilor Deschise, organizate ieri, 2 martie, pentru a marca cea de-a 24-a aniversare a aderării Republicii Moldova la Națiunile Unite.

„Ziua Uşilor Deschise a devenit deja tradiţie pentru noi şi astfel le oferim posibilitatea tinerilor de a afla mai multe despre proiectele noastre şi despre cum se pot implica pentru a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova”, susţine reprezentanta rezidentă adjunctă a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Narine Sahakyan.

 

Photo Credit: ONU Moldova
Photo Credit: ONU Moldova

Participanţii au făcut turul Casei ONU, situată pe str. 31 August 1989, care găzduieşte agenţiile rezidente în Moldova din 1994. Din 2004, parterul Casei ONU este accesibil în totalitate pentru persoanele cu dizabilităţi. Acum se lucrează la extinderea accesibilității şi la celelalte etaje.

Cei peste 130 de vizitatori au vizitat Casa ONU în câte patru grupuri, în funcţie de domeniile de interes alese:

#. cooperare şi relaţii internaţionale

#. guvernare democratică, justiţie, egalitate şi drepturile omului

#.  dezvoltare umană şi incluziune socială

#.  mediu, schimbări climatice şi gestionarea riscului dezastrelor

 

Photo Credit: ONU Moldova
Photo Credit: ONU Moldova

Vizitatorii s-au întâlnit cu reprezentaţi ai mai multor agenţii ONU şi au primit răspunsuri la întrebările pe care le aveau.

„Sunt bucuroasă că de rând cu elevii pe care îi însoţesc am văzut din interior echipa de ţară ONU. Liceul nostru a beneficiat de unele proiecte ONU. Acum în şcoală se studiază cursul de energie regenerabilă şi unii copii au participat la tabăra de vară Energel, activităţi care au loc în cadrul proiectului Energie şi biomasă”, relatează Natalia Halaim, profesoară la liceul „Vasile Lupu” din Chişinău.

Ziua Uşilor Deschise la ONU Moldova a fost organizată în premieră pe 20 octombrie 2015, când Naţiunile Unite au celebrat cea de-a 70-a aniversare.

ONU a fost fondată în anul 1945, pe ruinele celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru a menține pacea și securitatea internațională, pentru a dezvolta relații de prietenie între națiuni și pentru a promova progresul social, un nivel de trai mai bun și drepturile omului. Șaptezeci de ani mai târziu, ONU are 193 de state membre, Republica Moldova fiind la cea de-a 24 aniversare a aderării sale.

 

Photo Credit: ONU Moldova
Photo Credit: ONU Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente