Organizaţia Naţiunilor Unite în Moldova a premiat aseară, 10 decembrie, realizările remarcabile în domeniul drepturilor omului în Republica Moldova din anul 2015, în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Republicii. Cei şase premianţi au fost selectaţi în baza unui proces de consultări publice, aceştia fiind evaluaţi de experţi în domeniul drepturilor omului din ţară.

Alianţa INFONET

Care a fost apreciată pentru promovarea unei abordări inovatoare şi incluzive în asigurarea dreptului persoanelor cu dizabilităţi de a participa la alegeri.

Întreprinderea socială „Floare de Cireş”

Care a fost remarcată pentru promovarea dreptului persoanelor cu dizabilităţi la muncă şi viaţă independentă.

Asociaţia Obştească „Iniţiativa Pozitivă”,desemnată pentru sensibilizarea opiniei publice şi creşterea vizibilităţii persoanelor care trăiesc cu HIV.

 

Inițiativa Pozitivă PC: ONU Moldova

Inițiativa Pozitivă PC: ONU Moldova

Activistul civic Oleg Brega

 

Oleg Brega și GenderDOC PC: Centrul GDM

Oleg Brega și GenderDOC PC: Centrul GDM

Pentru promovarea activă a transparenţei şi dreptului de a fi ales în calitate de candidat independent, inclusiv pentru grupurile subreprezentate.

Consiliul pentru Prevenirea şi Eliminarea Discriminării şi Asigurarea Egalităţii

 

Ian Feldman PC: ONU Moldova

Ian Feldman PC: ONU Moldova

Care este o instituţie publică autonomă şi a fost apreciată pentru poziţia sa proactivă şi angajamentul de a lupta împotriva discriminării şi sensibilizarea opiniei publice cu privire la egalitate. Premiul a fost oferit şi Asociaţiei Comunitare Locale „Sângereii Noi” pentru eforturi consolidate în implementarea unei abordări bazate pe drepturile omului în dezvoltarea comunitară.

Activista şi apărătoarea drepturilor omului Nata Scobioală a primit o diplomă de menţiune pentru angajamentul remarcabil în căutarea dreptăţii pentru cei aflaţi în nevoie, oferirea şansei de a fi auziţi şi pentru activitatea umanitară.

 

PC: Cornelia Cozonac

PC: Cornelia Cozonac

Gala Premiilor ONU este organizată în Republica Moldova începând cu anul 2004 în fiecare an, pe 10 decembrie, când este marcată Ziua Drepturilor Omului, şi are drept scop evidenţierea şi premierea celor mai valoroase, inovative, eficiente şi participative iniţiative şi acţiuni de apărare şi promovare a drepturilor omului în Moldova, scrie IPN.