De ziua sa, Eugen Doga participă la un program artistic pe Pietonala din Capitală

1
Foto: Photo Credit: nasul.tv

De 1 martie sărbătorim Mărțișorul împreună cu Eugen Doga și primăria Chișinău. Un program artistic de primăvară va fi inaugurat astăzi pe Pietonala din Capitală.

În ziua în care împlinește 79 de ani, la ora 14.30, maestrul Eugen Doga, Cetăţean de Onoare al oraşului Chişinău, va participa la „Sărbătoarea Mărțișorului” pe strada care-i poartă numele. În cadrul acţiunii vor participa mai mulți artişti, compozitori şi oameni de creaţie din republică.

Renumitul compozitor și autorul Imnului Chişinăului, Eugen Doga, s-a născut la 1 martie 1937, în satul Mocra, raionul Râbniţa. Este considerat cel mai mare compozitor român în viață, iar muzica sa a răsunat în importante săli de concerte din lume, a fost coloană sonoră a unor filme de succes sau a putut fi auzită în spectacole de teatru. Doga a scris muzică pentru circa 200 de filme, romanţe, cantate, piese instrumentale, simfonii, cântece de estradă. Valsul său „Tandra şi gingaşa mea fiară” este recunoscut de UNESCO a patra capodoperă muzicală a secolului XX. Piesele sale se regăsesc într-un top internaţional realizat de site-ul History Rundown cu cele mai bune 200 de opere muzicale din toate timpurile.

Anul 2007 a fost declarat de autoritățile Republicii Moldova drept „Anul Eugeniu Doga” și tot din 2007, Eugen Doga este Cetăţean de Onoare al municipiului Chişinău. Astăzi numele compozitorului este purtat de o școală muzicală, iar strada pietonală „Alexandru Diordiță” din Capitală a fost redenumită în strada Eugen Doga.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente