Pericol biologic la frontieră. Un sirian a decedat în portul Giurgiulești

1
Foto: Photo Credit: pogoda.md

Un sirian de 39 de ani a murit pe o navă administrată de pavilionul Republicii Moldova în portul Giurgiulești. Medicii susțin că ar putea fi pericol de boală contagioasă.

Bărbatul a avut mai multe zile la rând febră și criză hipertensivă. Acesta a refuzat spitalizarea recomandată de medicii chemați de către căpitanul navei. Medicii au constatat în urma investigației medicale că semnele de boală au apărut pe 21 februarie. După acordarea primului ajutor medical, bărbatul s-a simțit mai bine

Peste trei zile, pe 24 februarie, starea acestuia s-a înrăutățit. La venirea ajutorului medical, aceștia au constatat decesul. Se presupune că sirianul a murit din cauza unei maladii grave de import. Pentru a impiedica răspândirea acesteia s-a recurs la prevederile Regulamentului Sanitar Internațional în vederea prevenirii transmiterii transfrontaliere a pericolului pentru sănătatea publică.

De asemenea, a fost format un grup de lucru cu Centrul Național de Sănătate Publică care a izolat întregul echipaj pe cargou și a întreprins toate măsurile sanitar-epidemiologice, prin colectarea informațiilor privind datele cu caracter personal și itinerarul navei parcurs în ultimele 30 de zile, în scopul identificării contactului cu persoana infectată.

14 persoane care au intrat în contact cu bărbatul infectat au fost verificate de către medicul Poliției de Frontieră și medicul infecționist al IMSP Spitalul raional Cahul. Deși lucrătorii medicali au constatat că nimeni nu este infectat, totuși, va fi continuată monitorizarea personalului de la frontieră.

În urma necropsiei s-a stabilit cauza morții: „pneumonie interstițială bilaterală microfocală, posibil etiologie virală”. Totuși, proba biologică a fost transmisă Laboratorului Epidemiologic a Infecțiilor Respiratorii Virale pentru a exclude posibilitatea infectării cu virusul AH1N1. Rezultatele vor fi anunțate mâine.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente