Natalia Gherman – printre candidații favoriți la funcția de Secretar General al ONU

Natalia-Gherman
Foto: Natalia Gherman PC: gov.md

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, se numără printre candidaţii favoriţi din Europa de Est la funcţia de Secretar General al ONU, fiind nominalizată în cadrul campaniei ONU de alegere a unei femei în înalta funcţie „A Woman for UN Secretary-General”.

Alegerile urmează să aibă loc în toamna anului curent, în cadrul Adunării Generale ONU, actualul mandat al Secretarului General al ONU, Ban Ki-moon, urmând să expire la sfarşitul anului 2016.

Procedura prevede selectarea candidaţilor de către un Comitet autorizat de Adunarea Generală ONU şi înaintarea acestora către statele membre.

Pentru noul mandat preferinţă se acordă candidaturilor din Europa de Est, în prezent conturându-se un consens ca cel de-al 9-lea Secretar General al ONU să fie o femeie, având în vedere că anterior această înaltă funcţie a fost deţinută doar de bărbaţi.

Comitetul de selectare a decis ca viceprim-ministrul Natalia Gherman ar fi un candidat potrivit pentru această înaltă funcţie datorită impactului major al activităţii profesionale asupra populaţiei Republicii Moldova, precum negocierea Acordului de Asociere şi Zonei de Comerţ Liber cu UE şi a prevederilor regimului liberalizat de vize pentru cetăţenii moldoveni în spaţiul european.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente