Reacția Ministerului de Externe Român, Ambasadei SUA și Uniunii Europene despre protestul de la Parlament

12494902_982010478602938_1347612399671453007_n
Foto: Photo Credit: Facebook/Eduard Bizgu

Parlamentul Republicii Moldova este înconjurat de protestatari de câteva ore, iar autoritățile de la Chișinău nu au luat încă atitudine față de manifestații. Nici președintele țării, nici președintele Parlamentului și nici prim-ministrul nu au făcut încă declarații. Organizațiile internaționale însă au reacționat referitor la ultimele evenimente ce se petrec în țară. Vedeți mai jos mesajele acestora.

Ministerul de Externe al României

Ministerul Afacerilor Externe urmărește cu atenție evoluțiile de la Chișinău și îndeamnă la calm și face apel la toți actorii politici din Republica Moldova să acționeze cu toată răspunderea pentru desfășurarea procesului democratic de învestire în funcție a Guvernului Pavel Filip, Guvern care a obținut votul de încredere al Parlamentului legitim de la Chișinău.

Doar în felul acesta parcursul democratic, stabilitatea și obiectivele proeuropene ale Republicii Moldova pot fi urmărite și îndeplinite fără sincope, spre beneficiul tuturor cetățenilor țării.

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chișinău

Statele Unite îndeamnă protestatarii și poliția din Chișinău să păstreze calmul și să fie rezervați. Noi chemăm toate părțile să se abțină de la acțiuni care ar încuraja sau provoca violență. Noi, de asemenea, îndemnăm autoritățile să se întâlnească imediat cu protestatarii și să abordeze îngrijorările lor într-un mod deschis și transparent.

Uniunea Europeană

Recent, pe site-ul oficial al Serviciului European de Acțiune Externă a fost publicat următorul mesaj cu referire la protestele de la Chișinău:

„Following today’s vote for a new government in the Moldovan Parliament and ensuing demonstrations, the European Union calls for calm and restraint from all sides. We encourage all stakeholders in the country to engage in a dialogue and find, together, a way forward for the Republic of Moldova. High Representative/Vice-President Federica Mogherini is in close contact with the EU delegation in Chisinau and follows the situation closely.”

Purtătorului de cuvânt al Înaltului Reprezentant al UE, vicepreședinta Federica Mogherini:

„În urma votului de astăzi pentru un nou Guvern în Parlamentul Republicii Moldova și a demonstrațiilor care au decurs de la acest eveniment, Uniunea Europeană îndeamnă la calm și reținere din partea tuturor. Încurajăm toate părțile interesate din țară să se angajeze într-un dialog pentru a găsi, împreună, o cale de urmat pentru Republica Moldova. Înaltul Reprezentant, vicepreședinta Federica Mogherini este în strâns contact cu Delegația UE la Chișinău și urmărește îndeaproape situația.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente