Ce este o bombă cu hidrogen și cum ne-ar afecta testarea uneia de către Coreea de Nord

reuters
Foto: PC: Reuters

Zilele trecute, întreaga lume a fost alarmată de presupusa testare a unei bombe cu hidrogen în nordul Coreei de Nord. Specialiştii au însă dubii că regimul de la Phenian ar fi dobândit o astfel de tehnologie, considerând că este vorba mai degrabă de o campanie de propagandă. Să aflăm însă ce este o bombă cu hidrogen și de ce ar trebui să ne facem griji dacă coreenii chiar au testat una.

Aceasta ar fi a patra testare de bombă nucleară în Coreea de Nord, după cele din 2006, 2009 și 2013. Acțiunea, deși nu a fost confirmată oficial, a fost pe larg respinsă și condamnată, în special de țările din vecinătate, China și Japonia.

IFLScience.com a venit cu o explicație în ceea ce privește importanța pe care o poate avea o asemenea armă.

Ce este o bombă cu hidrogen?

O bombă atomică „obișnuită”, precum cele lansate la Hiroshima sau Nagasaki, folosește fisiunea nucleară pentru a despărți atomii și a produce energie. La detonare energia este eliberată, rezultând într-o explozie mare.

Pe de altă parte, o bombă cu hidrogen, cunoscută ca și bomba termonucleară, implică, în general, un sistem stratificat în care o explozie declanșează o altă explozie. Reacția de fisiune emite raze X care declanșează fuziunea a doi izotopi de hidrogen: tritiu și deuteriu, în urma căreia se eliberează o cantitate enormă de energie. Bombele cu hidrogen sunt considerate mai periculoase decât cele atomice obișnuite.

Cum putem ști că, coreenii într-adevăr au detonat o bombă?

Urmărind descifrările seismologie din întreaga lume. Acestea sunt capabile să detecteze unde ale evenimentelor seismice mari. În acest caz, unda a început abrupt, iar apoi s-a stins cu o explozie, caracteristici ce nu sunt specifice unui eveniment natural, precum ar fi un cutremur.

Este neapărat aceasta o bombă cu hidrogen?

Nu. Efectul interpretat de către seismologi este cu mult mai mic decât ceea ce ar fi trebuit să genereze o bombă cu hidrogen. Potrivit specialiștilor, explozia rezultată trebuia să fie de zece ori mai mare în cazul detonării unei bombe cu hidrogen.

În acest caz, două variante sunt posibile: fie coreenii au mințit când au declarat această testare, fie experimentul nu a fost unul de succes.

Dacă această testare va fi confirmată însă, va fi prima testare a unei bombe cu hidrogen făcută de coreeni, primele fiind bombe atomice obișnuite.

Ce ar putea să facă coreenii cu aceasta?

Dacă este o bombă în forma minimizată, ar putea să o atașeze unei rachete. Însă acest lucru este puțin probabil, întrucât acțiunea de testare a fost doar un show de demonstrație a puterii lor în fața întregii planete.

Ce se va întâmpla acum?

Țări precum Coreea de Sud și SUA vor ține adunări de urgență, vor urma consultări și posibile sancțiuni pentru statul nord-coreean.

Mai mult decât atât, chiar imediat după presupusul test nuclear, preşedintele Coreei de Sud, Park Geun-Hye, a discutat prin telefon cu omologul său american, Barack Obama, despre posibilitatea staţionării unor arme strategice americane în Coreea de Sud.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente