Anul 2015 a fost unul plin de evenimente, unele dintre ele având să schimbe omenirea pentru totdeauna. Printre cele mai importante evenimente petrecute în acest an sunt atentatele din redacţia Charlie Hebdo, un cutremur de 7,9 pe scara Richter, urmat de o replică de 6,7 care au zguduit Nepalul, succesul obţinut de sonda New Horizons, care s-a apropiat la cea mai mică distanţă de Pluto, atentatele de pe 13 noiembrie de la Paris, criza din Grecia sau criza refugiaţilor, relatează Mediafax.

Iată rezumatul anului ce trece în câteva imagini impresionante:

1 ianuarie 2015 – Focul de artificii de deasupra Big Ben-ului din Londra avea să marcheze începutul unui nou an.

 

PC: mediafax.ro

6 ianuarie 2015 – NASA a publicat o serie de imagini uimitoare cu „Stâlpii Creaţiei”, coloane gigantice de gaz rece din zona Eagle Nebula, una dintre cele mai mari descoperiri ale agenţiei americane.

 

PC: mediafax.ro

7 ianuarie 2015 – Doi militanţi islamişti – fraţii Chérif şi Saïd Kouachi – au luat cu asalt redacţia săptămânalui satiric Charlie Hebdo. Cei doi atacatori, mascaţi şi înarmaţi, au pătruns în birourile editoriale şi au început să tragă cu arme automate, iar 12 oameni – zece jurnalişti şi doi poliţişti – au fost ucişi, în timp ce alţi 11 au fost răniţi.

În imaginea de mai jos, un bărbat mascat aleargă cu o armă spre o victimă în timpul atacului terorist ce a vizat sediul Charlie Hebdo. Între 7 şi 9 ianuarie 2015, 17 oameni au fost omorâţi în atacurile de la Charlie Hebdo, un magazin şi în Montrouge, o suburbie din Paris.

 

PC: mediafax.ro

20 martie 2015 – Eclipsă totală de Soare. Evenimentul a fost vizibil parţial şi în Republica Moldova.

 

Eclipsa parțială de soare de pe 20 martie PC: Instagram/Vadim Zgherea

31 martie 2015 – Ochiul super-taifunului Maysak este fotografiat de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

 

25 aprilie 2015 –  Un cutremur de 7,9 pe scara Richter, urmat de o replică de 6,7 au zguduit Nepalul, bilanţul victimelor fiind de peste 2 000 de morţi şi alte câteva mii de persoane rănite sau rămase fără locuinţe.

 

PC: playtech.ro

26 iunie 2015 – Casa Albă este acoperită de culorile curcubeului, în semn de susţinere a deciziei Curţii Supreme care a votat pentru legalizarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

 

PC: mediafax.ro

14 iulie 2015 – Sonda americană New Horizons s-a apropiat la cea mai mică distanţă de planeta Pluto, pe orbita căreia a petrecut peste opt ore pentru o serie de experimente ştiinţifice ce au vizat studierea atmosferei acesteia şi realizarea de fotografii pe timp de noapte, folosind doar lumina reflectată de Charon, cel mai mare dintre sateliţii săi naturali. NASA a dat publicităţii primele imagini color cu planeta Pluto, realizate de New Horizon.

 

PC: mediafax.ro

15 august 2015 – Un refugiat ce-şi ţine copiii în braţe plânge de fericire, după ce vasul în care se afla a ajuns pe ţărmul insulei greceşti Kos. Insulele din Marea Egee au fost luate cu asalt de refugiaţi, majoritatea sirieni.

 

PC: mediafax.ro

28 septembrie 2015 – NASA a anunţat că au fost descoperite dovezi spectrale ale prezenţei sărurilor hidratate pe Marte, precizând însă că nu au fost găsite probe directe ale prezenţei apei în stare lichidă pe planeta roşie.

 

PC: mediafax.ro

28 septembrie 2015 – Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, îi întinde mâna şefului de stat din Rusia, Vladimir Putin, însă divergenţele de opinie dintre cele două mari puteri se văd pe chipul liderului de la Moscova.

 

PC: mediafax.ro

30 octombrie 2015 – Un incendiu a cuprins unul din cluburile din România, clubul Colectiv, într-o seară de vineri, la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa un nou album în prezenţa mai multor prieteni, jurnalişti, fotografi, a altor muzicieni şi a sute de fani. Autorităţile au anunţat atunci 26 de morţi. O altă victimă a murit în drum spre spital. Dintre cei 172 de răniţi care au ajuns la spital, au fost internaţi 147, aproape 100 fiind în stare critică şi gravă. La o lună după incendiu, numărul morţilor a ajuns la 62, în timp ce în spitalele din Bucureşti şi din străinătate se mai află internaţi 40 de răniţi din Colectiv.

 

Cetățeni din Moldova, depunând flori la Ambasada României PC: Mișcarea Civică Tinerii Moldovei

13 noiembrie 2015 – Aproximativ 100 de persoane au fost ucise în momentul în care teroriştii s-au aruncat în aer în sala de concerte Bataclan, situată în centrul Parisului, imediat după asaltul forţelor speciale. Acesta a fost unul dintre cele şase atacuri coordonate ce au avut loc în noaptea de 13 spre 14 noiembrie, la Paris, care s-au soldat cu 130 de morţi şi sute de răniţi. Atacurile au fost revendicate de gruparea teroristă ISIS.

 

PC: SEAN GALLUP/GETTY IMAGES

11 decembrie 2015 – Adele primeşte titlul de „Artistul britanic al anului” de la BBC, după ce vânzările noului album, intitulat „25”, au depășit 5 milioane de copii în primele zile de la lansare.

 

PC: mediafax.ro

15 decembrie 2015 – Ovaţii în picioare, aplauze frenetice şi strigăte de bucurie au marcat premiera celui mai nou film din seria „Star Wars”, care a avut loc luni seară, în faţa unui public entuziast, într-o seară de antologie la Hollywood.

 

PC: mediafax.ro

Evenimentele marcante ale acestui an se regăsesc într-un singur desen realizat de artistul Luke McGarry. Desenul cuprinde 143 de evenimente care au marcat anul, într-o retrospectivă insolită.

 

PC: mediafax.ro