Cuvinte uitate ale Moldovei VIII: lețcaie, mâcă, cocuță, matahală

atractii Moldova
Foto: PC: voiaj.md

Unele dintre aceste cuvinte ne reamintesc stilul de a vorbi ale buneilor noștri. Dicționarul explicativ le recunoaște și nu ar exista niciun motiv de a le exclude din uz. Arhaismele, neologismele nu sunt simple cuvinte, pentru mulți dintre noi sunt purtătoare de amintiri. Verificați dacă în lista cuvintelor de mai jos regăsiți cuvinte-suvenire.

1. A bajocuri – (ob.) baj- v. tr. (d. batjocură). Ocărăsc cu epitete aspre. Ofensez, înjosesc, îmi bat joc.

2. Lețcáie – (dintr-o formă slavă létskaĭa, letică, lituană, adică „monetă letică”, orĭ d. pol. lacki, leșesc). Monedă veche de aramă, valorând o jumătate de para; p. ext. monedă de valoare foarte mică.

 

PC: radiocluj.ro

3. Mâcă – (regionalism) Nume dezmierdător dat mamei, mătușii, nașei etc. – Din [mu].

 

PC: ecoarta.wordpress.com

4. Cocuță – (din Transilv. fam.) Prunc, copil până la un an.

 

PC: inbratelamami.ro

5. Matahală – (provine din  ungur. de la  MÁTOHA, fantomă) Ființă sau lucru de proporții exagerate. Ființă fantastică de mărime enormă și cu înfățișare îngrozitoare.

 

PC: youtube.com

6. Catastif – (provine din norvegiană katástihon) Caiet gros de format mare, în care se notau diferite date sau însemnări cu caracter administrativ; registru; condică. A avea (pe cineva sau ceva însemnat sau scris) la catastif sau a trece (pe cineva sau ceva) la catastif = a avea sau a ține evidența faptelor cuiva (spre a se răzbuna pe el).

 

PC: auroraboreala.wordpress.com

7. A probozi – (din slavă  proobraziti) A mustra, a dojeni, a certa pe cineva; a face de rușine; a ocărî.

 

PC: doxologia.ro

8. Bold – (din slavă. bodlı „ghimpe”) 1. Ac cu măciulie, ac cu gămălie. Vârf ascuțit. Cui de metal cu măciulie ornamentală. 2. Băț ascuțit cu care se îndeamnă vitele. Împunsătură, înțepătură (dată cu acest băț).

 

PC: handmadeina.blogspot.com

9. Învârtoșat – (provine de la vârtos, în latină virtuosus) Care este sau a devenit vârtos; întărit, îngroșat. A trece în stare solidă; a deveni vârtos; a se solidifica.

 

PC: sucpi.ro
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente