Trei studente din Moldova s-au clasat pe locul II la un concurs internațional de drept

fete1
Foto: Tinerele de la ULIM participante la concurs PC: Arhiva personală

În perioada 8-10 decembrie, la București s-a desfășurat concursul internațional de drept umanitar și dreptul refugiaților „Nicolae Titulescu”, unde o echipă a Universității Libere Internaționale din Moldova a devenit finalistă, clasându-se pe locul II.

Concursul se află deja la cea de-a VIII-a ediție și în acest an a adunat șase echipe din România și Republica Moldova. În acest an, în premieră, o echipă din Republica Moldova a devenit finalistă și a luat locul II. Această echipă este de la ULIM și este alcătuită din Ana Îndoitu, anul III, Loredana Gamurari, anul IV, Iulia Bradu, anul III.

Concursul s-a desfășurat în patru runde:

Prima rundă s-a rezumat la misiunea de a instrui agenții secreți în materie de drept umanitar, făcând față asaltului lor de întrebări.

A doua rundă a constat din întrebări cu „pierderi” de membri ai echipei în cazul în care se oferea un răspuns greșit.

A III-a rundă a fost un proces de intervievare și deliberare cu privire la acordarea statutului de refugiat a patru persoane din state diferite, cu proviniență din zona siriană de conflict.

Ultima etapă, finală, a fost simularea unei conferințe internaționale, unde fiecare echipă a avut o agendă politică pe care urma să o susțină și să o adopte prin consens cu celelalte țări prezente.

Echipa câștigătoare a devenit cea a Universității din București, constituită din studente la masterat.

Iată și impresiile echipei din Moldova:

 

Loredana
Loredana

Loredana Gamurari, anul IV, ULIM:

Concursul de la București mi s-a părut foarte interesant și interactiv. Nu m-am așteptat ca organizatorii și juriul să își joace atât de bine rolurile și să ne pună la diferite încercări. A doua etapă a concursului a fost preferata mea. Am fost luați în prizonierat de către grupul armat ISIL și pentru a ne salva, trebuia să răspundem corect la 20 de întrebări din dreptul refugiaților. La fiecare răspuns greșit un membru al echipei trebuia să o părăsească. Situația era stresantă, deoarece eram concentrați să răspundem corect, dar în același timp era comică – coechipierii stăteau la perete cu pistoalele îndreptate înspre ei. A fost o experiență valoroasă.

 

Ana Indoitu
Ana

Ana Îndoitu, anul III, ULIM: A fost o cotitură de drept și de fapt, pentru că, pe lângă cunoștințele în materie, am avut nevoie și de capacitatea de a simula anumite roluri. Am fost plăcut impresionată de buna organizare a concursului și mai ales, mă bucur că am reușit să devenim și bune prietene cu echipa oponentă. Ambiguitatea jocului ne-a făcut să fim mereu conectate și certitudinea pe care o am este că mai mult decât cunoașterea, contează capacitatea de a transmite ceea ce știi.

 

 

Iulia
Iulia

Iulia Bradu, anul III, ULIM: Acest concurs a fost o provocare pentru noi, studente la Facultatea de Drept și dornice de experiență în domeniul Dreptului Umanitar și al Refugiaților. A fost o bună oportunitate de a interacționa cu alte echipe, experiență utilă în ceea ce privește dezvoltarea abilităților comunicative, ceea ce ne-a ajutat să ne conștientizăm punctele forte și cele slabe. În același timp, ne-au fost testate capabilitățile noastre de a acționa în situații tensionate, iar rezultatul obținut este o dovadă a depășirii cu brio a acestor sfidări propuse de către organizatori.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente