Începând din 2014, peste 700 de grădinițe din Republica Moldova au fost reparate din banii oferiți de Guvernul României. Autoritățile de la București au alocat în acest sens 20 de milioane de euro, bani care au fost utilizați pentru reconstrucția clădirilor, dotarea cu mobilier, dar și pentru amenajarea terenurilor de joacă pentru copii.
Din banii acordați de Guvernul României instituțiilor preșcolare din Republica Moldova, până în prezent, au fost reparate sau dotate cu utilaje noi 774 de instituții preșcolare din 32 de raioane ale țării. Una dintre acestea este Grădinița-creșă „Garofița” din satul Horești, raionul Ialoveni. Cele 200 000 de lei oferite de Guvernul României pentru această instituție au fost investite în mobilier, echipament și terenuri de joacă. Cristina Malcoci, directoarea grădiniței, a declarat că datorită României, instituția în care activează a beneficiat de mai multe bunuri. „Comparativ cu alte centre preșcolare din raion, grădinița noastră are condiții foarte bune. Din această cauză, noi nu am beneficiat de foarte mulți bani, deoarece unul dintre criteriile acestui program era de a oferi ajutor celor care au mai puțin. Noi însă nu am ezitat și am aplicat la proiect, iar asta pentru că ne dorim ca micuții din localitate să aibă condiții cât mai bune.”
În martie 2014 au început lucrările de amenajare, iar mai apoi, cei 233 de copii înregistrați la grădinița din Horești s-au bucurat de două terenuri de joacă, suma cărora se estimează la 112 000 de lei. În două încăperi ale instituției, a fost instalat mobilier nou, care constă din tot necesarul pentru copii: mese, scaune, dulapuri și paturi, toate acestea ajungând la suma de 89 000 de lei. „După finisarea lucrărilor, vizite din partea reprezentanților proiectului nu am avut, dar am semnat un contract prin care am confirmat că lucrările s-au produs. În cadrul mai multor ședințe, am încercat să aducem la cunoștință și părinților suportul oferit din partea statului vecin, însă, pentru că eram în preajma alegerilor parlamentare, mulți dintre ei, probabil, s-au gândit că este un suport politic. Cu siguranță, cei mai impresionați au fost copiii, care s-au bucurat cel mai mult de terenurile de joacă.”
În anii precedenți, grădinița „Garofița” a mai beneficiat de suport acordat din partea Statelor Unite ale Americii, prin programul „Reforma Autorităților Publice Locale”. „Agenții economici locali nu sunt foarte receptivi, iar asta, probabil, din cauza că sumele de bani de care avem nevoie sunt destul de mari. Dacă ne-am adresa pentru un suport financiar Consiliului Raional, ni s-ar da un răspuns, cel mai probabil, negativ de la UE, însă șansele de a beneficia de un suport financiar ar fi mult mai mari. Ne gândim ca în viitorul apropiat să aplicăm și la alte proiecte, însă ar fi binevenită și o instruire pentru aceasta.”
În luna noiembrie curent, au fost prezentate datele estimative privind rezultatele lucrărilor în grădinițele din țară, care au fost efectuate cu suportul Guvernului României. Raportul arată că din grantul românesc au fost instalate peste 170 de sisteme de încălzire în grădinițe, reparate peste 40 de mii de metri pătrați de acoperiș, renovate peste 200 de blocuri sanitare, amenajate zeci de săli de festivități, cumpărate peste 630 de seturi de mobilier, iar 55 de bucătării au fost dotate cu tehnică industrială: aragaze, cuptoare sau hote. De asemenea, au fost cumpărate 400 de utilaje pentru terenurile de joacă ale copiilor și au fost construite 275 de pavilioane în curțile grădinițelor. Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca, a precizat că proiectul ar putea continua, dar asta numai în cazul în care politica din Moldova s-ar stabiliza.